Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Цанков, който преплува Бургаския залив: Имаше схващания, големи вълни и делфини

Спорт

Цанков, който преплува Бургаския залив: Имаше схващания, големи вълни и делфини

Цанков, който преплува Бургаския залив: Имаше схващания, големи вълни и делфини - Tribune.bg
Снимка:

Исках това постижение да бъде на българин, каза той, след като плува над 14 часа

В сряда плувецът Цанко Цанков изпълни успешно предизвикателството да преплува Бургаския залив. 31-годишният българин преодоля разстоянието от нос Емине до Маслен нос за 14 часа, 24 минути и 34 секунди. Той премина разстоянието от 44 километра и 700 метра без да спира. Това е най-дългото плуване в историята на този тип спортове у нас.

Ето и разказа му, веднага след стъпването на твърда земя, цитиран от Iliev Sport Agency.

„Успях да го направя и това е най-важното сега. Беше ми много трудно, но знаех, че мога да го направя. И за миг не ми мина през главата да се откажа. Имаше големи вълни и на всичкото отгоре малко преди края два делфина ме изплашиха, когато минаха на сантиметри под мен. Исках това постижение да бъде на българин и точно на бургазлия като мен. Вече е приятно, когато всичко свърши, но трябва да ви кажа, че имах проблеми след 20-тия километър. Тялото, най-вече дясната страна, започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването. Екипът ми на лодката направи всичко възможно, без се качвам, да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос си казах, че трябва да бъда силен и смел до края. Има моменти , които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как. Със сигурност няма да ходя на плаж дълго време. Стига ми толкова в морето (смее се). Дали ще опитам нов рекорд на същата дистанция засега не зная, целта ми е първо да си почина, а след това ще мисля за нови предизвикателства. Още веднъж искам да благодаря на целия си екип ,който изкара всичкото време на двете лодки, на кмета на Бургас Димитър Николов и на всички , които ми помогнаха да направя това историческо събитие.”

Самото плуване започна в 06:20 минути от Нос Емине и завърши на малкия плаж на Маслен нос в 20: 44 часа. Постижението на състезателя беше официално регистрирано от лицензирания международен съдия по маратонско плуване Вили Цанков, който през цялото време беше на лодката и следеше събитията във водата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети