Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. ЦСКА играе за последно на тази "Българска армия"

Спорт

ЦСКА играе за последно на тази "Българска армия"

ЦСКА играе за последно на тази Българска армия - Tribune.bg
Снимка:

Големият ден настъпи - ЦСКА се прощава със своя легендарен стадион "Българска армия" в този й вид. Съоръжението ще приеме последен мач преди да стартират дългоочакваните реконструкции, за да може столичният гранд да се сдобие с модерно бижу, каквото приляга на клуба. Съперник на столичния гранд пък е Лудогорец - най-отявления съперник през последните 10 години.

А легендарните двубои, играни на "Армията" през цялото това време са безброй. Е, ясно е, че голяма част от големите европобеди са на "Васил Левски" заради капацитета, но и на съседния до него стадион са падали сериозни колоси. За първи път ЦСКА приема евродуел на "Армията" на 13 октомври 1965 година срещу ирландския "Лимерик". Знаково е, че при победата с 2:0 гола вкарва едно от най-великите имена в историята - Иван Колев в 53-ата минута. На следващата година за първи път ЦСКА играе в турнира на шампионите на своя стадион. И по пътя до епичните три полуфинала срещу "Интер" у дома бие "Слиема" (4:0), "Олимпиакос" (3:1), "Гулник" (4:0) и "Линфийлд" (1:0).

Три са евромачовете, които спорят за №1 в историята на арената. Ще ги изредим хронологично. На 3 октомври 1984 г. ЦСКА отстранява "Монако" с 2:1 за Купата на УЕФА с попадения на Стойчо Младенов и Радослав Здравков. Вторият е четвъртфиналът за КНК срещу "Рода" - 2:1 през 1989 г. В него Емил Костадинов вкара фамозно със задна ножица извън наказателното поле, а Христо Стоичков добави втория гол. Другият дуел е победата с 1:0 над "Байер" (Леверкузен) на 29 август 2005 година с попадение на мароканеца Мурад Хидиуед. Тогава ЦСКА стана първият в историята български тим, влязъл в групите на евротурнир - в случая Купата на УЕФА. Друг голям триумф е разгромът на превръщащия се вече в еврогранд "Шахтьор" (Донецк) - 3:0 през 2001 г. На "Армията" глава е преклонявал и великият "Ювентус" - 3:2, въпреки че по-късно резултатът бе анолиран.

Този стадион има своята история, а всеки привърженик пази не един скъп спомен от славна победа. Но като всичко живота и това има край, но той е за добро. ЦСКА има нужда да мине на следващо ниво, а то включва съоръжение, с което клубът да се гордее. Старата "Армия" си отива, за да дойде новата, а на нея тепърва ще се пише много история.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЦСКА, стадион
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети