Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Тур дьо Франс вече пише нова история 

Спорт

Тур дьо Франс вече пише нова история 

Тур дьо Франс вече пише нова история  - Tribune.bg

За първи път тъмнокож спечели етап, а най-интересното тепърва предстои 

Едва започнало, тазгодишното издание на колоездачната обиколка на Франция вече влезе в историята, а големите битки по шосетата и върховете на Алпите и Пиринеите тепърва предстоят. 

Най-престижният колоездачен тур в света стартира преди броени дни от Флоренция - за първи път тази чест бе оказана на Италия. До 21 юли най-добрите в този неимоверно труден спорт ще си оспорват мечтаната корона. Тур дьо Франс ще завърши в друг популярен и притегателен град - Ница, като за първи път това се случва на локация, отдалечена от столицата Париж. Причина за това е подготовката за Олимпийските игри във френската столица, те започват само пет дни след края на маратонската надпревара. 

22 отбора в 21 етапа 

Общо 22 са отборите, които се изявят на Тура. Те кръстосват пътищата на Франция в 21 етапа, като само в два от дните до 21 юли ще има почивка за колоездачите - на 8 и 15 юли. 

Най-дългият етап в тазгодишната Обиколка на Франция е 230.8 км, като той вече е зад гърба на асовете на колелетата, беше на италианска територия на 1 юли - от Пиаченца до Торино. Този трети етап влезе в историята, тъй като бе спечелен от Биниам Гирмай от Еритрея и тима на Intermarché-Wanty. Той стана първият тъмнокож с етапна победа в надпреварата. 

Същевременно най-късият етап ще можем да проследим на 5 юли, когато разстоянието от Нюи-Сен-Жорж до Жевре-Шамбертин е 25.3 километра, като представлява индивидуално бягане по часовник. Там се очаква поредната битка между фаворитите Тадей Погачар и Йонас Вингегор, които се “захапаха” още от самото начало. 

Кои са фаворитите тази година? 

Сайтът, спонсор на футболния гранд ЦСКА и още няколко големи български клуба, очаквано определя словенския колоездач Тадей Погачар за фаворит за спечелване на обиколката. 25-годишният състезател на UAE Team Emirates е двукратен шампион през 2020-2021 година, като той съумя да изравни грандиозно постижение на легендата Еди Меркс, печелейки три различни почетни фланелки в една година - постижение, което бе останало недокоснато за близо 40 години. 

Срещу Тадей Погачар обаче се изправи настоящият шампион в Тур дьо Франс - датчанинът Йонас Вингегор, който грабна короната в последните две издания през 2022-ра и 2023 г. Участието на скандинавеца бе под въпрос заради тежкото му падане в Испания по-рано тази година, но в крайна сметка той успя да се възстанови навреме. Въпросът е доколко ще издържи в изключително тежкото изпитание, но 27-годишният състезател на Visma-Lease a Bike е решен да даде битка на Погачар и запише хеттрик от крайни победи.  

Не изпускайте от поглед и Ремко Евенепул - белгийският ас на Soudal Quick-Step, който през 2022 г. привлече вниманието с триумф във Вуелтата на Испания. Бивш професионален футболист, 24-годишният Евенепул е дебютант в Тура. 

Кандидати за добро представяне са още колоездачи като Примож Роглич, Адам Йейтс, Карлос Родригес Кано и Ричард Карапас, а както винаги се очакват изненади, нови герои. 

Заключение 

За всеки истински фен на професионалното колоездене, Обиколката на Франция е събитие, което не може да бъде пропуснато. Състезанието се провежда от далечната 1903 г., което го прави най-старото от такъв ранг, нареждайки се пред Вуелтата на Испания и Джиро д’Италия.  

Любопитен факт е, че цели четирима колоездачи държат рекорда за най-много победи в Тур-а - по 5. Еди Меркс (Белгия), Жак Анкетил (Франция), Бернар Ино (Франция) и Мигел Индурайн (Испания). Ланс Армстронг (САЩ) ликува седем пъти, но титлите му бяха отнети до една, след като призна, че е употребявал допинг. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Тур дьо Франс
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати