Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. УЕФА обяви нова плейофна система за квалификациите за Мондиал 2022

Спорт

УЕФА обяви нова плейофна система за квалификациите за Мондиал 2022

УЕФА обяви нова плейофна система за квалификациите за Мондиал 2022 - Tribune.bg
Снимка:

От Европейската футболна централа заявиха, че 55-те тима, които ще се борят за 13 места на турнира в азиатската страна, ще бъдат разделени на 10 групи

УЕФА ще въведе нова плейофна система за квалификационния цикъл от срещи за Световното в Катар през 2022, която ще избегне нуждата от сравняване на резултати на отбори в различни групи.

От Европейската футболна централа заявиха, че 55-те тима, които ще се борят за 13 места на турнира в азиатската страна, ще бъдат разделени на 10 групи. Победителите от 10-те групи ще се класират директно за Мондиала, докато вторите ще играят плейофи заедно с още два отбора от Лигата на нациите през 2020-21.

Тези 12 състава ще бъдат разпределени в три потока, с полуфинал и финал в една среща във всеки от тях, за да станат ясни останалите три финалиста от Европа. Припомняме, че в квалификациите за Световното през 2018 имаше девет групи, където победителите се класираха директно и най-добрите осем втори отбора бяха разпределени в четири плейофа в две срещи.

Междувремнно, Женската шампионска лига ще промени формата си най-рано от сезон 2021-22, а той ще наподобява този при мъжете с груповата фаза, обявиха от УЕФА.

Създадена през 2001 като Женската купа на УЕФА, Шампионската лига при жените в момента използва групов формат само в квалификационните си кръгове с десет групи от по четири тима в предварителната фаза. Впоследствие има елиминации с по две срещи от фазата на 1/16-финалите, но разликата в силите между клубовете често предизвиква неравностойни сблъсъци.

В тазгодишното издание на надпреварата, шест от осем срещи от осминафиналите завършиха с един от отборите, надиграл другия с поне шест гола разлика от двата двубоя. Изпълнителният комитет на УЕФА одобри формата на групова фаза с 16 отбора – четири тима, разпределени в четири групи. Новият формат ще създаде атрактивни двойки между силните отбори по-рано в състезанието.

Системата е подобна на тази, използвана при мъжете, след като Купата на европейските шампиони стана Шампионска лига в промяна на формата през 1992. „Очакваме Женската шампионска лига да се подобри по всички параметри. Спортът се разраства. Има повече интерес от страна на пазара, на медиите. Сега е подходящото време за промяна – да направим това, което направихме преди години за мъжете, сега валидно за жените. Очакваме по-добра конкуренция“, заяви заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети. /БГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети