Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. УЕФА отмени правилото за гол на чужд терен

Спорт

УЕФА отмени правилото за гол на чужд терен

УЕФА отмени правилото за гол на чужд терен - Tribune.bg

Организационният комитет на УЕФА взе решение да премахне правилото за гол на чужд терен от надпреварите под егидата на централата от старта на сезон 2021/22. Г

олемите клубни турнири под егидата на УЕФА са Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин заяви: „Правилото за гол на чужд терен бе неизбежна част от надпреварите на УЕФА от 1965-а година”.

„Въпросът за неговото премахване беше обсъждано на различни срещи на УЕФА през последните няколко години. Въпреки че нямаше единодушие на мненията, много треньори, фенове и други заинтересовани страни във футбола поставиха под съмнение неговата справедливост и изразиха предпочитанието към това то да бъде премахнато”, заяви словенецът.

По този начин, например, ако даден отбор победи като домакин 2:1 съперника си в първата среща, а в ответната загуби с 2:3, то крайният резултат е 4:4. Досега, по правило, гостът в реванша трябваше да продължи, тъй като бе реализирал повече попадения на чужд терен, но оттук насетне мачът ще влиза в продължения и евентуални дузпи.

Статистика на УЕФА от средата на 70-те години до днес показва тенденция към намаляване на разликата между победите в мачовете като домакин и гост (от 61%/19% до 47%/30%), както и таза между средния брой голове, отбелязани на свой терен и в гостувания (от съотношение 2.02/0.95 в началото на периода до 1.59/1.15).


Последвайте ни в Google News

 

Етикети УЕФА

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети