Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Варна е Европейски град на спорта през 2019 година

Спорт

Варна е Европейски град на спорта през 2019 година

Варна е Европейски град на спорта през 2019 година - Tribune.bg
Снимка:

Варна получи приза Европейски град на спорта за 2019 г. на официална церемония в Европейския парламент в Брюксел, похвалиха се на сайта на общината.

„Благодаря от името на кмета Иван Портних за оказаната чест. През 2017 г. Варна бе Европейска младежка столица, затова следващата стъпка логично бе да спечелим новата титла. Подготвили сме спортен календар с над 200 събития, от които над 50 са международни“, заяви Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“ в Община Варна, който получи приза.

Варна бе поздравена от Жан Франческо Лупатели - президент на Федерацията на европейските столици и градове на спорта - (ACES), от Тибор Наврачич - еврокомисар по образование, култура, младежта и спорта, Андрей Ковачев, евродепутат.

През юни кметът Иван Портних посрещна във Варна делегация от международни експерти от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта (ACES), които направиха оглед на спортната инфраструктура по повод кандидатурата на Варна.

„Варна е град с богати спортни традиции, гордеем се не само със своите олимпийски и световни шампиони, но и с активния масов спорт, в който се включват хиляди граждани“, заяви тогава кметът пред гостите.

Той припомни, че през годините Варна е била домакин на шахматна олимпиада, на 28 световни и 36 европейски първенства, на стотици международни турнири, ралита, регати. Спортните клубове, регистрирани на територията на община Варна, са 275, с около 30 000 картотекирани състезатели.

През 2019 г. проектобюджетът на Община Варна предвижда проектиране и изграждане са три нови спортни комплекса - във Владиславово, във Виница, на ул. „Студентска“, спортна инфраструктура в кварталите и в училищата.

Освен Варна още 10 града получиха титлата Европейски град на спорта, сред които Гянджа, Батуми, Куманово, Гранада, Брага.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети