Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Весела Лечева намекна за проблеми в ММС

Спорт

Весела Лечева намекна за проблеми в ММС

Весела Лечева намекна за проблеми в ММС - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева говори за приоритетите на своя екип и актуалните проблеми в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Министър Лечева разказа как се е стигнало до поканата да стане член на служебния кабинет с министър-председател Гълъб Донев.„Получих поканата от президента на Република България Румен Радев. Проведохме дълъг разговор по отношение на проблемите в българския спорт, моите виждания, като водеща беше многогодишната ми експертиза. От години съм част от българския спорт – 25 години като активен състезател, след това като председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), народен представител, заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Приех поканата заради отговорността, която поемам, и за да защитя интересите на българския спорт, така както смятам, че мога да го направя с експертизата, която имам“, каза Лечева.

Министър Лечева набеляза и конкретните проблеми и действия, които смята да предприеме.„Борбата с корупцията е непрекъснат процес. Той не може да е еднократно действие, в рамките на три или четири месеца. Това, което трябва да се случва и в областта на спорта, е непрекъснат контрол на начина, по който се изразходват средствата, върху ефективността, поставянето на ясни приоритети, така че на първо място да бъде защитен интересът на спортните организации и на всички специалисти, експерти, треньори и състезатели, за да могат да покажат своите умения на най-големите спортни форуми“, коментира министър Лечева.

Още в първите дни на мандата си тя е била алармирана за ситуацията с ресторанта в плувен комплекс „Диана“.

„В медиите виждам информация за намерение на запориране на сметки, което няма как да не ме тревожи. Изискала съм с нарочни писма всички факти и обстоятелства около конкретния договор. Ще се запозная най-внимателно с фактологията и ще бъде взето адекватно решение и да бъде защитен държавният интерес“, заяви министър Лечева.

Министърът на младежта и спорта коментира и актуалните теми за спортните бази – „Червено знаме“, както и намерението за строеж на спортна зала в Плевен.

„Червено знаме“ е една огромна язва и на София не й отива да има пустеещо съоръжение с неясна съдба. Битуват две мнения – едното е, че комплексът не може да бъде ремонтиран и на негово място трябва да бъде построен нов, а другото е, че може да бъде възстановен. Започнато е обследване на конструкцията, трябва да се чуе мнението на експерти, да има сериозно обществено обсъждане за начина, по който да се продължи“, добави Лечева.

Що се отнася до залата в Плевен, министърът съобщи, че е поискала цялата фактология по случая, като на този етап няма нито терен, нито подсигурено финансиране. Предстоят й срещи с кмета на Плевен.

Продължават интензивните срещи на Весела Лечева с представители на спортните федерации, като за шест дни на поста тя вече е разговаряла със седем от тях.

„Познавам голяма част от спортистите и треньорите и винаги съм се стремяла да отстранявам проблемите с разговори. Натрупани са много проблеми, напрежение, междуличностни конфликти. Но те ощетяват най-вече спортистите. Радвам се за успехите на българските щанги тази година, но също така ме тревожат и сътресенията, които могат да попречат на олимпийските квалификации. Ще проведа срещи с двете спорещи страни, за да намерим в диалог общ път“, коментира Весела Лечева.

По повод ситуацията в БФС спортният министър е на мнение, че държавата трябва да знае ясно своята роля.

„Познавам добре сегашното ръководство и претендентите. Държавата не трябва да се намесва в техните вътрешни процедури. Но и в предишно мое изказване споделих, че всеки един трябва да знае докъде може да бъде полезен за обществената кауза, която защитава и кога трябва да даде път на нови идеи“, съобщи още Лечева.

По отношение на Българския спортен тотализатор министър Лечева подчерта, че ще се ръководи само от постигнатите резултати, защото той е важна част от кръвоносната система на българския спорт.

„БСТ е един от основните финансови източници на българския спорт и са много важни решенията, които се взимат от борда на директорите, както и колко ефективни са те – не само по отношение на приходите, но и на разходите. Нашите намерения са да бъдат увеличавани и адекватно разходвани средствата, които се акумулират от БСТ. Ще се водя само от професионалните умения и квалификация на бордовете. Имам желание тези структури да са на висотата на българския спорт“, заяви министърът.

Според Лечева въпреки че тази година има рекордно висок бюджет на Министерството на спорта, той все още е далеч от нивата в другите държави-членки на ЕС, съотнесено като процент от БВП. Министърът на младежта и спорта иска да види много повече средства в посока ученически и студентски спорт, които в момента получават обидно малко пари.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети