Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Вижте какво се случи в спортната стрелба през 2023 година

Спорт

Вижте какво се случи в спортната стрелба през 2023 година

Вижте какво се случи в спортната стрелба през 2023 година - Tribune.bg

Спортната стрелба е с отстреляни две квоти на прага на Олимпийската 2024-а. Един от най-успешните спортове в България изпраща година с медали от всички големи първенства. И в очакване на нов, по-уютен дом, пише в анализа си NOVSPORT.

КОСТАДИНОВА

Антоанета Костадинова (25 м пистолет) и Кирил Киров (10 м въздушен пистолет) вече си осигуриха местата в делегацията ни за Париж.

Костадинова, която спечели сребро на Игрите в Токио, имаше проблеми с рамото през 2023-а и не успя да реализира напълно потенциала си. Но въпреки това тя завоюва два медала от Европейските игри в Полша през юни - бронз в тандем със Самуил Донков на 10 метра пистолет и сребро в надпреварата на 25 метра. На ниво Световна купа олимпийската вицешампионка успя да спечели четвърто място в Баку. Но Костадинова и Киров бяха в елита на стрелците през цялата годината, след като си осигуриха участие във финала на Световната купа в Доха. Във финалния етап стартират само най-добрите 15 състезатели от цял свят в отделните дисциплини, класирани на база резултатите си през всички стартове през 2023-а. Костадинова завърши на 11-о място на 25 м пистолет в Доха, а Киров се нареди 15-и на 10 метра пистолет.

В края на годината Костадинова беше избрана за 13-и път за Спортист №1 на родния Търговище. А всъщност заявката й за предолимпийската 2023-а беше за такава на по-ниски обороти.

„Тази година ще я караме по-полека, защото през последните години нямах почивка и на моменти се чувствам изчерпана. В момента имам и комфорт, защото още миналата година взех олимпийската квота, което дава спокойствие”, сподели Антоанета още през лятото.

КВОТАТА

Но пък годината беше повече от успешна за Киров. Той осигури втората квота за спортната ни стрелба за Олимпийските игри през 2024 г. с третото си място на световното първенство на 10 м пистолет. А в същия финал Самуил Донков влезе с втори резултат, но в крайна сметка остана седми в решителните за отличията прострелки. За успеха си в Баку Киров беше избран и за стрелец №1 у нас за 2023 г. Това беше първи медал от такъв форум при мъжете за младока Киров. Той е олимпийски шампион за младежи от 2018 г., но ще дебютира на Олимпийски игри за мъже и жени догодина.

ОЧАКВАНИЯТА

"Изминалата година е обнадеждаваща и успешна за българската спортна стрелба. Извоювахме отличия в най-важните състезания за годината, коментира председателят на Българския стрелкови съюз Весела Лечева. - Имаме две квоти за Олимпийските игри, първо участие във финал на световно първенство в дисциплина пушка мъже. Това ни кара да се чувстваме обнадеждени, защото предстои олимпийска година. Има и младо поколение, което също направи сериозни постижения. Дали ще имаме още квоти за Париж е труден въпрос, защото конкуренцията е изключително сериозна. Предстоя две европейски първенства, Световна купа и там ще има възможност да се вземат квоти. Надявам се нашите състезатели да покажат най-добрите си резултати на тези състезания и да се поздравим с поне още три олимпийски квоти."

СТРЕЛБИЩЕТО

През пролетта стартира дългоочакван за спортната стрелба ремонт на стрелбищен комплекс "Гео Милев" в София. Обновяването ще приключи най-късно до началото на март догодина. Стрелбището е основно реновирано и ще може да приема международни състезания от най-висок ранг на пневматично и малокалибрено оръжие. Реконструкцията на съоръжението е на стойност 3 милиона лева. Комплексът разполага с 50-метрово открито стрелбище за малокалибрено оръжие с 22 коридора и 10-метрово на закрито с 30 индивидуални сектора.

ЧАКАМЕ ПАРИЖ

Спортната ни стрелба е в добри позиции за още олимпийски квоти, но и само с двама участници в Париж очакванията към стрелбището ще е натоварено с очаквания за добри класирания. Костадинова завърна стрелците ни на почетната олимпийска стълбичка в Токио като стана 10-ата българка, печелила медал от най-големия спортен форум в този спорт. Мария Гроздева беше на позиция в отличията през 2004 г. за последно преди това. Медалите на спортната ни стрелба от Олимпийски игри са 17, 2023 г. дава надежди, че може да станат повече догодина. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети