Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Волейболната легенда Тодор Симов на 90 години!

Спорт

Волейболната легенда Тодор Симов на 90 години!

Волейболната легенда Тодор Симов на 90 години! - Tribune.bg
Снимка:

Легендата в българския волейбол Тодор Симов днес навършва 90 години! През състезателната си кариера той играе в отбори по волейбол и водна топка, участва в състезания по лека атлетика – скок на височина. От 1942 г. учи в Търговската гимназия в София. След това завършва висше икономическо образование.

Баща на журналиста Ценко Симов и дядо на футболиста Тодор Симов – син на треньора по футбол в Левски Любомир Симов и на волейболистката Румяна Златева.

Започва волейболната си кариера в Рудничар (Перник) преименуван впослествие в Миньор. След това преминава в ЦСКА, Славия и Червено знаме.

Участва в специално организирания голям турнир в София по повод 53-ата сесия на МОК (1957), на който се взема решение за включване на волейбола в олимпийските игри.

Като национален състезател спечелва бронз на световните първенства по волейбол в Прага ′49 и Москва ′52, като на второто състезание е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното в Париж ′56, където българите се класират на 5-то място. Бронз от Европейското първенство 1954 – Букурещ.

Българска федерация по волейбол честити празника на Тодор Симов, като му пожелава здраве, радост и много щастливи моменти.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БФВолейбол

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати