Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. За първи път двама атлети ще представят България в спорта тенис на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

Спорт

За първи път двама атлети ще представят България в спорта тенис на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс

За първи път двама атлети ще представят България в спорта тенис на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс - Tribune.bg
Снимка:

Абу Даби и Дубай ще посрещнат над 7500 атлети с интелектуални затруднения от 192 държави

В периода 14 – 21 март 2019 г. в Абу Даби, Обединени арабски емирства ще се проведат Световни летни игри на Спешъл Олимпикс. Абу Даби и Дубай ще посрещнат над 7500 атлети с интелектуални затруднения от 192 държави от целия свят, 3000 треньори, 30 000 доброволци, 3000 медии. Очаква се около 500 000 зрители да станат свидетели на състезанията. Световните летни игри 2019 са най-голямото събитие в Обединените арабски емирства и първите игри на Спешъл Олимпикс в Средния Изток. Чрез спорта Световните игри 2019 ще дадат възможност на атлетите, техните семейства и общности да оценят усилията и отпразнуват постиженията на хора с интелектуални затруднения.

Спешъл Олимпикс България ще се представлява на Световните игри от национална делегация от 18 атлети на възраст от 14 до 42 години в 7 спортa. За първи път в историята България ще има и двама представители в спорта тенис. Това са Лилия Аврейска и Храбър Натов. Треньор на тенисистите ще бъде Велиан Бакалов.

Освен в тениса България ще има състезатели в лека атлетика (2 жени и 2 мъже), бадминтон (1 жена и 1 мъж), плуване (1 жена и 1 мъж), боче (1 жена и 1 мъж), силов трибой (1 жена и 1 мъж) и конна езда (2 жени и 2 мъже).

На 7 февруари 2019 атлетите на Спешъл Олимпикс България Лилия Аврейска и Храбър Натов изиграха приятелски мач с професионалните тенисисти от Индия Дживан Недунчежиян и Пурав Раджа в рамките на на турнира Sofia Open, който се проведе в Арена Армеец в София на 3 – 10 февруари 2019. По време на играта Лиляна и Храбър показаха придобитите умения в подготовката за предстоящите Световни летни игри на Спешъл Олимпикс.

Подготовката, както и възможността за демонстрация в рамките на Sofia Open станаха възможни благодарение на партньорството на Спешъл Олимпикс България с Българската тенис федерация.

Храбър Натов е на 39 години и е едно от най-дългогодишните и запомнящи се лица на Спешъл Олимпикс България.  Ето какво казва Хари за предстоящото си участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби.

Тенисът е хубаво нещо. Харесва ми динамиката в този спорт. Играя тенис от малък с баща ми. Любимият ми спортист е Новак Джокович. В Абу Даби ще имам възможност да покажа най-доброто, на което съм способен. Вярвам, че ще успеем! Можем!

Лиляна Аврейска е на 21 години от Пловдив. Усмихната, общителна и готова да даде приятелството си на всеки. Лили тренира плуване, баскетбол и тенис. На Световните летни игри в Абу Даби ще се състезава индивидуално и в смесени двойки в тенис турнира. Тя изигра първи приятелски мач с Храбър Натов от Спешъл Олимпикс България и световните тенисисти Дживан Недунчежиян и Пурав Раджа на турнира Sofia Open на 7 февруари 2019.

Ракетата, с която Лили се състезава е подарък не от кой да е от Цвети Пиронкова. Лили вярва, че с нея ще победи. Лили ще участва за пръв път в Световни игри на Спешъл Олимпикс

„Спешъл Олимпикс ми даде възможност да спортувам, да съм по-самостоятелна, да имам нови приятели. Семейството ми много ме подкрепя. Майка ми е винаги с мен на тренировки, на състезания.

Подготвям се активно за състезанието в Абу Даби. Тренирам два пъи седмично тенис. Обичам да рисувам и да слушам музика. В тениса ми харесва, че има индивидуална игра, но има и отборна по двойки. Ако не спечеля медал в Абу Даби, ще спечеля купа", споделя Лиляна Аврейска.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати