Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Защо на Конгреса на БФС няма добра кандидатура за президент

Спорт

Защо на Конгреса на БФС няма добра кандидатура за президент

Защо на Конгреса на БФС няма добра кандидатура за президент - Tribune.bg

Представяме ви първия претендент Михаил Касабов

На 15 март предстои Извънреден конгрес на БФС, на който трябва да бъде гласувана оставката на Борислав Михайлов и да бъде избран нов президент на организацията. След крайния срок за издигане на кандидатури 29 февруари се оказа, че претендентите са 7: Михаил Касабов, Георги Иванов – Гонзо, Димитър Бербатов, Петьо Костадинов, Георги Захариев, Манол Иванов и Георги Градев. От уважение към институцията БФС, NOVSPORT ще представи всички кандидати, макар че последните трима са повече от бутафорни. За съжаление в тази ситуация на практика няма правилен избор, който наистина да гарантира по-добри дни за българския футбол. Делегатите на Конгреса ще трябва да избират между лош или още по-лош вариант за ръководител на най-популярния спорт у нас, пише NOVSPORT. И изборът за доброто на българския футбол изглежда невъзможен…

Действащият към момента президент на БФС Михаил Касабов е роден на 22 март 1955 година в София. Още на 20 години става член на Байерн Мюнхен, като е носител на златна и сребърна значка на немския гранд. Започва работа в БФС през далечната 1979 година, когато е назначен в Международния отдел. Завършил е Юридическия факултет на СУ, а в дългата си кариера е бил вицепрезидент на Левски и член на Изпълнителното бюро на клуба. В БФС е избран за вицепрезидент на проф. Иван Славков през 1995 година, след което заема същата длъжност и при Борислав Михайлов. На 18 октомври 2019 година става изпълняващ длъжността президент на БФС, като остава на тази позиция до 6 август 2021 година. От 12 октомври 2021 година е първи вицепрезидент на футболния съюз. Отново застава начело на БФС след подадената оставка от Борислав Михайлов и е вписан в Търговския регистър на 27 ноември 2023 година. Кандидатурата му за президент на БФС е издигната от Славия.

СИЛНИ СТРАНИ: Безспорно навършващият след няколко седмици 69 години Михаил Касабов притежава огромен опит в управлението на футбола. На практика той е във висшето ръководство на БФС в последните 30 години. Освен това притежава огромни контакти и приятелства във ФИФА и УЕФА. Той бе сред най-близките хора на покойната легенда на немския футбол Франц Бекенбауер. Михаил Касабов изпълнява функциите на делегат на ФИФА и УЕФА на най-големите първенства на планетата – Световно, Европейско, Шампионска лига. Българинът бе сред делегатите на футболните мачове от Олимпиадата в Токио. През всичките тези години в родния футбол Михаил Касабов на практика не се замеси в нито един скандал и не влезе в никакви конфликти. Склонен е на диалогичност и правене на разумни компромиси. Програмата му за управление не е много ясна, не е публикувана никъде. Но от единственото дадено интервю в качеството му на кандидат за президент на БФС става ясно, че в Изпълкома няма да има президенти и собственици на клубове. Нещо, което може да бъде прието като положителен знак.

СЛАБИ СТРАНИ: Кандидатурата му е издигната от Славия и нейния президент Венцеслав Стефанов, което на практика означава връщане към най-мракобесните времена във футболното ни съдийство, когато шеф на реферите бе Йордан Сталев. Публична тайна е, че зад пловдивчанина седеше именно босът на „белите“. Тогава във фуболното ни първенство се стигна до огромни скандали от съдийско естество, от които се интересуваха и службите. ГДБОП арестува Сталев и членове на неговата комисия, като разполагаше с данни, събрани чрез СРС-та, за сериозна корупция в съдийството. След това докладът се потули, като според слуховете във футболните среди, причината за това е че главно действащо лице е бил президентът на „белите“ Венцеслав Стефанов…

Друга слаба страна на тази кандидатура е, че Михаил Касабов няма как да се дистанцира от управлението на Борислав Михайлов. Той на практика е бил част от екипа на бившия вратар през всичките 18 години на неговата власт и няма как да бъде носител на промяната, каквато искат клубовете и футболните фенове.

Друг интересен момент от биографията на Михаил Касабов, който вероятно няма да има голямо значение, е „осветляването“ му като агент на Държавна сигурност. Той е вербуван през 1986 година от Второ главно управление и сътрудничи под псевдонима „Иван“ на 3-ти отдел „ФРГ, Австрия, Франция“.

Не е напълно ясен и въпросът до кога Михаил Касабов може да заема поста президент на БФС, ако бъде избран на 15 март. Той трябва да навърши 70 години на 22 март 2025-а. В момента в Устава на футболната ни централа е записано, че в ръководството нямат право да присъстват хора над тази възраст. В същото време ФИФА и УЕФА отмениха този лимит и в техните ръководни органи вече могат да влизат хора и над 70 години.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети