Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Зрелищно начало на Евро 2024, падат голови рекорди

Спорт

Зрелищно начало на Евро 2024, падат голови рекорди

Зрелищно начало на Евро 2024, падат голови рекорди - Tribune.bg

Първенството в Германия е на път да стане най-резултатното в историята

Футболът не е футбол, ако няма голове и за радост на всички Европейското първенство в Германия започна с доста попадения и счупени рекорди. В първия кръг в груповата фаза паднаха общо 34 попадения в 12 мача или средно по 2,83 на двубой. Това е рекорд в историята на първенствата на Стария континент на такъв етап, като се вземе предвид формата с 24 състава, въведен през 2016 г.

За сравнение, на същия етап на Евро 2020 броят на головете беше 28 или средно по 2,33 на мач. За цялото първенство, проведено из целия континент през лятото на 2021 г., бяха забити рекордните 142 гола или средно по 2,78, което означава, че ако върви със същия темп, шампионатът по германските терени ще стане № 1.

Сайтът на водещия български букмейкър прогнозира, че шансът да бъдат отбелязани над 140 гола е около 42 на сто, 44% да са между 130 и 140 и 25% да са под 130, което, поне към настоящия момент, не изглежда много вероятно, особено ако мерниците са все така точни.

Германците тръгнаха гръмко с 5:1 срещу Шотландия, което е най-голямата разлика в мач на откриването на първенство и най-резултатният такъв, като изключим зората на европейските първенства, в които се е състезавала само финална четворка.

Германия на селекционера Юлиан Нагелсман впечатли най-много от всички фаворити, включително и с атакуващия си стил, поради което букмейкърът, чието рекламно лице е Христо Стоичков, логично фаворизира домакините за най-резултатен отбор на шампионата с 45%. Второто място е за Англия с 23%, след като „трите лъва“ започнаха доста колебливо с 1:0 срещу Сърбия и тепърва ще видим дали ще отпушат големия си потенциал в атака или ще останат все така пестеливи, поне докато останат на Евро 2024.

Любопитно е, че Испания, записали впечатляващата класика с 3:0 над Хърватия, са едва трети с близо 17%, Франция – 13%, Португалия – почти 13%, и т.н.

Логично, има класация и за най-нискорезултатен отбор, начело на която сега стоят Украйна и Албания с по около 15-16 процента да са № 1 в нея до края на Европейското. Този анти - Топ 5 се допълва от Австрия (11%), Сърбия (11%) и Грузия (10%). Но албанските национали вече дадоха нещо на света с най-бързия гол в историята на еврофиналите – Недим Байрами прониза вратата на Италия още в 23-тата секунда.

От тези отбори грузинците и албанците вкараха по един гол, като първите бяха много близо и до изравняване за 2:2 срещу Турция в един от най-качествените сблъсъци от началото. Докато Австрия, Сърбия, Белгия, Хърватия и Украйна единствени от 24-те финалисти не се разписаха на старта.

Любопитно е и коя ще е групата, в която мрежите ще бъдат опънати най-много пъти. С десет гола в двата мача досега, карето на Германия е предпочитано от популярния български букмейкър за най-резултатно от всичките шест. Симулациите показват 71% вероятност за успех. Следва „португалската“ група F с 25%, а топ 3 по този показател се оформя от най-равностойната група B (10%), в която са Испания, Италия, Албания и Хърватия.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Евро 2024
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети