Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Франс прес”: Фосфорни боеприпаси са били изстреляни по град в непосредствена близост до Бахмут

Свят

„Франс прес”: Фосфорни боеприпаси са били изстреляни по град в непосредствена близост до Бахмут

Франс прес: Фосфорни боеприпаси са били изстреляни по град в непосредствена близост до Бахмут - Tribune.bg
Снимка:

Запалителни боеприпаси с бял фосфор са били изстреляни вчера  от руските сили по безлюдна местност в Часов Яр, град в непосредствена близост до Бахмут в Източна Украйна, твърдят  журналисти от Франс прес.

Два снаряда са били изстреляни с петминутен интервал около 16:45 ч. (14:45 по Гринуич) в посока към път, който минава през южните покрайнини на Часов Яр и води към Бахмут, където тече най-продължителното и кръвопролитно сражение от началото на руското нашествие.

Свистенето на снарядите е било последвано всеки път от експлозии на боеприпасите, разпръскващи малки горящи топчета бял фосфор. Те са подпалили растителността от двете страни на пътя, като пожарът е обхванал площ с размерите на футболен терен.

Фосфорните боеприпаси представляват запалително оръжие, чието използване срещу граждански лица е забранено, но не и срещу военни цели, както предвижда конвенция, подписана през 1980 г. в Женева. Киев е обвинявал Москва, че ги е използвала неведнъж от началото на инвазията си в Украйна, по-специално срещу гражданско население, което руската армия категорично отрича, отбелязва БТА. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети