Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Пфайзер“ се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу ковид в ЕС

Свят

„Пфайзер“ се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу ковид в ЕС

Пфайзер се съгласи да преразгледа договора за ваксината срещу ковид в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Компанията предлага да намали броя на доставяните дози с 40%

Американската фармацевтична компания „Пфайзер“ се съгласи да удължи договора си с Европейския съюз за ваксината срещу Covid-19 от 2023 година на 2026 година, съобщи британският в. „Файненшъл таймс“, като се позова на запознати с въпроса източници, информира БТА.

Компанията е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксината, се казва още в публикацията. Съгласно преразгледаните условия „Пфайзер“ иска да й бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени.

„Работейки заедно, постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на договора ни във времето доста след 2023 година, и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози“, посочи в изявление еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис.

„Ако искаме да променим доставките на ваксини, ни трябва споразумение“, допълни Кириакидис.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните членки на закрито заседание, се посочва в публикацията. Те са срещнали съпротива от страна на четири държави членки, включително Полша.

Българският служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че България, заедно с Полша, Унгария и Литва, е против предложената сделка за излишните ваксини. Меджидиев добави, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния й вид.

„Предложеното от „Пфайзер“ изменение на споразумението е категорично неприемливо за нас предвид критичната ситуация със свръхпредлагането на ваксина в България и неоправданата финансова тежест за продукти, предназначени за унищожаване“, каза Меджидиев.

„Призоваваме Комисията да се върне на масата за преговорите, като се съобразява изцяло с дадените й правомощия. До намирането на решение всички доставки трябва да бъдат спрени“, каза той.

За момента няма отговор от „Пфайзер“ на молбата на Ройтерс за коментар.

През януари агенцията съобщи за преговорите между Брюксел и „Пфайзер“ и германския й партньор „Бионтех“ на фона на глобално пренасищане с ваксини срещу ковид, като Европа се е оказала с особено голям излишък.

Дискусиите включваха възможността „Пфайзер“ да намали количеството от до 500 милиона дози ваксина срещу COVID-19, които ЕС се е ангажирал да купи тази година, в замяна на по-висока цена.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети