Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. “Politico”: ЕС ще обяви начало на преговори за присъединяване на Украйна до декември

Свят

“Politico”: ЕС ще обяви начало на преговори за присъединяване на Украйна до декември

Politico: ЕС ще обяви начало на преговори за присъединяване на Украйна до декември - Tribune.bg
Снимка:

Агресията на Русия няма да спре Брюксел и Киев да започнат преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, казват дипломати

Европейският съюз се подготвя да започне преговори с Украйна за бъдещото ѝ присъединяване към блока с официално съобщение, което се очаква най-вероятно през декември, твърди “Politico”.

Според трима дипломати, запознати с плановете, лидерите се готвят да дадат „зелена светлина“ на Киев да започне официални преговори за присъединяване към блока от 27 държави преди края на годината.

Украйна е в центъра на голям нов тласък за разширяване на ЕС до цели 35 държави. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в годишното си обръщение към парламента миналия месец, че бъдещето на Украйна е „в Съюза“.

Страните от ЕС предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС през юни и Комисията трябва да издаде „доклад за напредъка“ за това доколко Украйна и други кандидати за членство изпълняват условията на блока за присъединяване през ноември, според служител на ЕС, който говори пред журналисти във вторник.

След като докладът за напредъка бъде приет, Комисията ще направи изявление, което ще направи „много трудно за държавите-членки да не кажат да започнем преговори“ за Украйна, казва дипломат от ЕС, на когото, подобно на други, е обещана анонимност от страна на медията, за да обсъжда поверителни въпроси.

„Политическият натиск около това просто ще бъде твърде голям, за да могат отделните държави-членки да устоят. Работното предположение наистина е, че до декември Европейският съвет ще реши да започне преговори.“

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС е политически и правно обременено. За да започне преговори, Украйна е задължена по закон да изпълни седем условия, изложени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Към август само две от седемте условия са били изпълнени, каза тогава украинското правителство.

Въпреки че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до момента, в който европейските държавни и правителствени ръководители се съберат за среща на върха в средата на декември, лидерите са готови да направят политическо изявление, разрешаващо преговори, дори ако правната рамка за преговори все още не е финализирана.

„Целта е през декември да постигнем политическо съгласие за началото на преговорите“, каза втори дипломат, добавяйки, че правно решение за приемането на Украйна може да се случи до началото на 2024 г.

Трети дипломат каза, че лидерите ще „изпратят положителен сигнал“ за бъдещото членство на Украйна през декември.

Запитан докъде е стигнала Украйна към изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС каза, че напредъкът е обнадеждаващ и само една област, засягаща малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати