Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Задушаване на свободата“: Още един руски активист отива в затвора (ВИДЕО)

Свят

„Задушаване на свободата“: Още един руски активист отива в затвора (ВИДЕО)

Задушаване на свободата: Още един руски активист отива в затвора (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Олег Орлов получи 2, 5 години заради „обида към армията“

Олег Орлов изглежда спокоен, докато седи и чака присъдата си.  Стая 518 в съдебната палата беше пълна с доброжелатели, чуждестранни посланици и журналисти. Съдията влиза и чете присъдата му. Тя обявява, че ветеранът - борец за правата на човека е виновен за „многократно дискредитиране“ на руските въоръжени сили, пише Би Би Си. 

Орлов, който е на 70 години, служи повече от две десетилетия като един от лидерите на правозащитната организация „Мемориал“, която печели Нобеловата награда за мир през 2022г., година след като е забранена в Русия.

И така Орлов е осъден на две години и половина затвор, окован с белезници и минути по-късно беше изведен от съдебната зала от полицията. През октомври 2023 г. съдът също беше постановил осъдителна присъда. Но тогава наказанието бе значително по-леко.

Олег Орлов получи глоба от 150 000 рубли (£1290; $1630) и излезе на свобода. Прокурорите се оплакаха, че присъдата е твърде мека. По-горната инстанция отмени присъдата и делото беше преразгледано. Това беше знак, че в Русия властите стават все по-нетолерантни към публичната критика, коментира агенцията.  Вместо да протестира срещу принудителното си връщане в съда Олег Орлов, седеше и четеше „Процесът“на Франц Кафка.

Тази седмица в заключителното си слово на повторния процес Олег Орлов говори за Русия, която „потъва все по-дълбоко в мрак“. Той даде примери: смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, съдебни репресии срещу други критици на правителството. Той обобщи случващото се в страната му като „задушаване на свободата“.

„Ние знаем истинската причина, поради която сме задържани, съдени, арестувани, осъждани и убивани. Наказвани сме, че сме се осмелили да критикуваме властите. В днешна Русия това е абсолютно забранено“, каза той.

Олег Орлов не е първият критик на правителството в Русия, на когото глобата е заменена със затвор. Миналата година видният социолог Борис Кагарлицки беше признат за виновен за „публично оправдаване на тероризма“ за коментари, които е направил за атаката на Кримския мост през 2022 г. И в този случай прокуратурата обжалва присъдата. По-рано този месец съд изпрати Кагарлицки в затвора за пет години.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Русия
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати