Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 10 години от екзекуцията на Муамар Кадафи

Свят

10 години от екзекуцията на Муамар Кадафи

Снимка:

Преди 10 години кървавите кадри с линчуването на либийския лидер Муамар Кадафи обикалят света. В същия ден, когато полковник Кадафи е убит от тълпата, портретът му в кабинета на колегата от „24 часа“ Георги Милков, пада от стената, стъклото и рамката се чупят на парчета, спомня си журналистът пред dir.bg.

Противниците на вече сваления режим на водача на Либийската джамахирия го заловят недалеч от родния му град Сирт, където се крие след бягството си от Триполи, тъй като оттам е и неговото племе и Кадафи разчита на своите, за да оцелее.

Пленен и подложен на издевателства, впоследствие той е разстрелян. На кадрите се чуват и викове, че революционерите трябва да го оставят жив, но страстта за мъст надделява.

По този унизителен начин завършва един 42-годишен едноличен режим в Либия, за да се потопи страната в гражданска война. Това е краят на 69 годишния либийски ръководител - полковник Кадафи, наричан още „бясното куче“, защото отстранява противниците на страната си без милост. Такава не е оказана и на него.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема