Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 1500 евро на час за българин пускал онлайн компромати срещу адвоката на Дафне Галиция

Свят

1500 евро на час за българин пускал онлайн компромати срещу адвоката на Дафне Галиция

1500 евро на час за българин пускал онлайн компромати срещу адвоката на Дафне Галиция - Tribune.bg
Снимка:

Фалшиви сайтове дискредитират защитниците на малтийската журналистка

1500 евро на час е получавал български специалист, за да създаде фалшиви сайтове на авторитетни онлайн издания в Малта, твърди малтийският депутат националистът Джейсън Азопарди. Той е адвокат на семейството на Дафне Галиция. Разследващата журналистка беше убитата при атентат с бомба през октомври 2017г. Азопарди е информирал полицията кой стои зад тези фалшификати, твърди изданието „Ловин Малта“.

В събота фалшификатът на новинарския сайт Newsbook.com.mt е пуснал нова статия, в която се твърдяло, че Азопарди получава скъпи подаръци, което юристът определя като пълна лъжа. Адресът на фалшивия сайт е Newsbook.one.

„Посланието ми към мозъците на тази мръсотия е - нито вие, нито съучастниците ви, нито българският IT експерт, на когото плащате по 1500 евро на час, за да вади тази мръсотия, ще успеете да ме уплашите или спрете”, изтъква Азопарди. Главният редактор на онлайн изданието  - Джо Борг, e потвърдил, че сайтът е бил копиран. Той намира ирония във факта, че това се случва малко преди годишнината от убийството на Дафне.

„Тя беше ликвидирана заради журналистическата си работа, а все още има хора, които се опитват да накарат медиите да замълчат, като създават измамни новинарски сайтове.“, посочва Борг.

В неделя още две медии са били клонирани, като е пусната информацията, че Азопарди е опитал да подкупи депутат от Камарата на представителите в Малта. Друга информация го злепоставя, че употребява кокаин и че преди години е бил разследван в Южна Африка заради пристрастяването си. Според Азопарди в конспирацията срещу него участват юристи в Малта, както и съпругата на един от обвинените.

До момента Пол Галиция, сина на Дафне, е потвърдил, че фалшивите мейли са били проследени до сървър в Чехия.

Дафне Каруана Галиция беше малтийска журналистка, блогърка, която разследваше корупцията и прането на пари сред управляващите в страната. През 2016 и 2017 г. тя публикува поредица от материали за връзките на политици в Малта със скандала с Панамските досиета.

Две години след атентата срещу журналистката при опит да напусне Малта на яхтата си беше заловен и бизнесменът Йорген Фенек, заподозрян като поръчител на атентата. На 18 август 2021 г. прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу Фенек и поиска за него доживотна присъда. Според обвинението той платил на наемните убийци 150 000 евро.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети