Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 17 жертви на ракетните удари в Запорожие, Зеленски нарече атаката –„абсолютно зло”

Свят

17 жертви на ракетните удари в Запорожие, Зеленски нарече атаката –„абсолютно зло”

17 жертви на ракетните удари в Запорожие, Зеленски нарече атаката –абсолютно зло - Tribune.bg
Снимка:

17 жертви на руската ракетна атака през нощта срещу неделя в Запорожие. “След нощна ракетна атака срещу Запорожие бяха повредени най-малко 20 къщи и около 50 многоетажни сгради. Към момента са загинали 17 души. Пострадали са 4 учебни заведения”, написа в Telegram Анатолий Куртев, секретар на градския съвет на грас Запорожие.

През последните седмици градът беше поразен многократно. Той се намира в контролираната от Украйна част от региона, анексиран миналата седмица от президента на Русия Владимир Путин в нарушение на международното право.

Смята се, че повече от 60 цивилни са били убити в и около Запорожие през последните девет дни. Украинският президент Зеленски нарече обстрела „отново безмилостни удари по мирни хора”.

„Абсолютна подлост“, каза той. „Абсолютно зло. Диваци и терористи. От този, който е дал тази заповед, до всички, които са я изпълнили. Те ще носят отговорност. Със сигурност. Пред закона и пред хората."

Украинският областен управител на Запорожие Александър Старух каза, че 12 руски ракети са унищожили частично девететажна сграда и са сринали пет други жилищни сгради. Под развалините може да има още хора. На мястото се провежда спасителна операция. Осем души вече са спасени“, написа той в Telegram.

Ракетна атака над Запорожие, има загинали

Президентът на Русия Владимир Путин е свикал за утре оперативно заседание на националния Съвет за сигурност, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите на говорителя съвещанието е с постоянните членове на съвета. Песков не каза дали на заседанието ще се обсъжда ситуацията около Кримския мост, който в събота бе повреден от взрив на камион.

ТАСС посочи, че Путин редовно свиква оперативни заседания на националния Съвет за сигурност, обикновено веднъж седмично.

 

БГНЕСБГНЕС


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати