Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 29 години без Берлинската стена

Свят

29 години без Берлинската стена

29 години без Берлинската стена - Tribune.bg
Снимка:

На 9 ноември 1989 г. пада Берлинската стена. Най- известният символ на Студената война разделя Западна и Източна Германия в продължение на почти три десетилетия.

Стената разделя не само приятели и роднини, а много хора и от двете страни губят работата и препитанието си, ако се окажат от грешната страна. Смята се, че за 28-годишното съществуване около 200 души са загинали в опит да я преминат.

Жителите на Източен Берлин стават все по-гневни и по-често надигат глас, че просперитетът и свободата от другата страна на границата са им отказани

След революциите срещу СССР в други страни те започват да искат свободно преминаване на Запад. Протестите достигат кулминацията си в нощта на 9 ноември 1989 г., когато объркани охранители отварят вратите към 22,45 ч. Това става, след като говорителят на Комунистическата партия в Източен Берлин Гюнтер Шабовски е обявил по-рано същата вечер, че преминаването ще бъде позволено незабавно. Макар че протестиращите започват да разрушават части от Стената още същата нощ, официалното унищожаване се случва едва през лятото на 1990 г.

Падането на Берлинската стена дава път и за обединението на Германия, и за край на комунистическия режим. Запазени са няколко секции от Берлинската стена в района на Потсдамер Плац, които да напомнят за тези тъмни години на историята.

Вечерта на 9 срещу 10 ноември остава в историята и като Кристалната нощ. През 1938 г. привържениците на Хитлер започват гонение срещу евреите в Германия и Австрия. По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000 евреи са отведени в концлагери. Днес Германия и Австрия отбелязаха 80 години от Нощта на погрома.

От 1988 г. 9 ноември е обявен и за Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията.

Автор: Андреа Драганова


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети