Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му

Свят

5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му

5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му - Tribune.bg
Звездна нощ, юни 1889 г. (Музей за съвременно изкуство, Ню Йорк)

Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. Започва да рисува когато е на 27 и цялата си художествена дейност развива през последните 10 години от живота си. А за това време създава около 900 картини и 1100 рисунки. Реже си едното ухо и се самоубива на 37 годишна възраст – приживе остава непризнат, но посмъртно славата му се разнася и днес е един от най-прочутите художници на всички времена. Да – става дума тъкмо за Винсент ван Гог, от чието рождение днес отбелязваме 167 години!

 „Предпочитам да рисувам човешки очи вместо катедрали, защото в човешките очи се крие нещо, което го няма в катедралата, пък макар тя да е най-величествената и най-внушителната.“ казва нидерландският художник, смятан от мнозина за един от най-бележитите представители на цялата история на европейското изкуство. И наистина – ван Гог успява не само да види онова непристъпно за повечето в очите на другия, но и да го улови по най-неподправен и майсторски начин с изяществото на винаги отличаващата се четка и стил, който не бихме сбъркали. Ван Гог си е ван Гог. Потопиш ли се веднъж сред магията на „Звездната нощ“ не можеш да избягаш….

Но както голямото му творчество, така и личността му, а и целият му противоречив и многопластов житейски път и до днес са обект на голям интерес и допитвания. Какво изразяват всъщност картините му? Едно поне е сигурно – работите му и досега са източник на безспирно вдъхновение… По случай 167 години от рождението му Ви предлагаме 5 такива вдъхновения от света на кино-изкуството, които са посветени за ван Гог. Останете си вкъщи и се потопете в света на киното и света на изкуството. Пожелаваме ви приятно гледане!

1. „Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)

Базиран  на едноименната книга на Ървинг Стоун, адаптирана от Норман Коруи, филмът на Винсънт Минели предлага пламенен портрет на художника, разкъсван между екзалтираното вдъхновение на гения и мрачното отчаяние на изтормозеното си съзнание…

Кърк Дъглас e в ролята на Ван Гог, a Антъни Куин получава „Оскар“ за най-добра поддържаща роля за изпълнението си на Пол Гоген.

„Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)„Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)

2. „Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)

„Винсент и Тео“ е една красива история за любовта и състраданието между двама братя – майсторски и чувствителен портрет на Винсент Ван Гог и брат му Тео, базиран на писма, които са си пращали.

Тук познатата трагичен разказ за Винсент ван Гог се разширява, като се фокусира и върху личността на неговия брат Теодор, който изключително много му е помагал. Филмът предоставя и хубав оглед на местата, на коит ван Гог е творил…

Главните роли изпълняват британските актьори – Тим Рот (Ван Гог) и Пол Рис (Тео), а режисьор е Робърт Олтман.

„Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)„Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)

3. „Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)

Широко признатата биография на Винсънт Ван Гог на Морис Пиала се фокусира върху последната година на известния художник – или по-точно последните 67 дни. Портретът на Пиалат се различава от много други филми по това, че той показва Ван Гог (Жак Дютронк) като ментално здрав и разумен човек и се фокусира върху ежедневните събития от живота и изкуството на художника.

„Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)„Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)

4. “Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)

Един анимационен филм, в който картините на Ван Гог „оживяват”. Създаден от 65000 ръчно нарисувани с маслени бои кадъра с участието на повече от 120 художника, проектът пресъздава изцяло или в детайли около 100 картини на художника. Действието се развива в Овер сюр Оаз, близо до Париж, където Ван Гог изживява последните си дни. Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Камбала и Хю Уелчман.

„Да обичаш Винсент“ е коренно различен от всичко, правено досега за художника, тъй като животът му се пресъздава с помощта на „живи техники”. Интересно е това, че филмът първо е заснет като истинско действие с актьори, а след това рисуван кадър по кадър. На световния фестивал в Анеси „Да обичаш Винсент” печели наградата на публиката, а по-късно и Европейската награда за пълнометражен анимационен филм за 2017 г.

“Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)“Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)

5. „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018)

За „Ван Гог: Пред портите на вечността” самият режисьор казва: „Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността.”

Един филм, който едва удържа яростния замах на четката на ван Гог, чийто гений всячески се опитва да обеме и възпее. Но възможно ли е? Тежкият кръст да изиграе разпнатия от света „слънчо-глед“ тук поема невероятния Уилиям Дефо. И въпреки че е на 63 години, а Ван Гог умира на 37, колкото и парадоксално да е това, тялото на актьора е успяло на едно много натуралистично ниво да резонира с дърветата, пръстта, скалите и необятните жълти полета, в които небесно синият поглед на художника е преоткривал вечността…

 „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018) „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018)


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати