Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му

Свят

5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му

5 филма за Винсент ван Гог по случай 167 години от рождението му - Tribune.bg
Звездна нощ, юни 1889 г. (Музей за съвременно изкуство, Ню Йорк)

Той е един от най-видните представители на постимпресионизма. Започва да рисува когато е на 27 и цялата си художествена дейност развива през последните 10 години от живота си. А за това време създава около 900 картини и 1100 рисунки. Реже си едното ухо и се самоубива на 37 годишна възраст – приживе остава непризнат, но посмъртно славата му се разнася и днес е един от най-прочутите художници на всички времена. Да – става дума тъкмо за Винсент ван Гог, от чието рождение днес отбелязваме 167 години!

 „Предпочитам да рисувам човешки очи вместо катедрали, защото в човешките очи се крие нещо, което го няма в катедралата, пък макар тя да е най-величествената и най-внушителната.“ казва нидерландският художник, смятан от мнозина за един от най-бележитите представители на цялата история на европейското изкуство. И наистина – ван Гог успява не само да види онова непристъпно за повечето в очите на другия, но и да го улови по най-неподправен и майсторски начин с изяществото на винаги отличаващата се четка и стил, който не бихме сбъркали. Ван Гог си е ван Гог. Потопиш ли се веднъж сред магията на „Звездната нощ“ не можеш да избягаш….

Но както голямото му творчество, така и личността му, а и целият му противоречив и многопластов житейски път и до днес са обект на голям интерес и допитвания. Какво изразяват всъщност картините му? Едно поне е сигурно – работите му и досега са източник на безспирно вдъхновение… По случай 167 години от рождението му Ви предлагаме 5 такива вдъхновения от света на кино-изкуството, които са посветени за ван Гог. Останете си вкъщи и се потопете в света на киното и света на изкуството. Пожелаваме ви приятно гледане!

1. „Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)

Базиран  на едноименната книга на Ървинг Стоун, адаптирана от Норман Коруи, филмът на Винсънт Минели предлага пламенен портрет на художника, разкъсван между екзалтираното вдъхновение на гения и мрачното отчаяние на изтормозеното си съзнание…

Кърк Дъглас e в ролята на Ван Гог, a Антъни Куин получава „Оскар“ за най-добра поддържаща роля за изпълнението си на Пол Гоген.

„Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)„Жажда за живот “ (Lust for Life, 1956)

2. „Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)

„Винсент и Тео“ е една красива история за любовта и състраданието между двама братя – майсторски и чувствителен портрет на Винсент Ван Гог и брат му Тео, базиран на писма, които са си пращали.

Тук познатата трагичен разказ за Винсент ван Гог се разширява, като се фокусира и върху личността на неговия брат Теодор, който изключително много му е помагал. Филмът предоставя и хубав оглед на местата, на коит ван Гог е творил…

Главните роли изпълняват британските актьори – Тим Рот (Ван Гог) и Пол Рис (Тео), а режисьор е Робърт Олтман.

„Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)„Винсент и Тео“ (Vincent & Theo, 1990)

3. „Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)

Широко признатата биография на Винсънт Ван Гог на Морис Пиала се фокусира върху последната година на известния художник – или по-точно последните 67 дни. Портретът на Пиалат се различава от много други филми по това, че той показва Ван Гог (Жак Дютронк) като ментално здрав и разумен човек и се фокусира върху ежедневните събития от живота и изкуството на художника.

„Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)„Ван Гог“ (Van Gogh, 1991)

4. “Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)

Един анимационен филм, в който картините на Ван Гог „оживяват”. Създаден от 65000 ръчно нарисувани с маслени бои кадъра с участието на повече от 120 художника, проектът пресъздава изцяло или в детайли около 100 картини на художника. Действието се развива в Овер сюр Оаз, близо до Париж, където Ван Гог изживява последните си дни. Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Камбала и Хю Уелчман.

„Да обичаш Винсент“ е коренно различен от всичко, правено досега за художника, тъй като животът му се пресъздава с помощта на „живи техники”. Интересно е това, че филмът първо е заснет като истинско действие с актьори, а след това рисуван кадър по кадър. На световния фестивал в Анеси „Да обичаш Винсент” печели наградата на публиката, а по-късно и Европейската награда за пълнометражен анимационен филм за 2017 г.

“Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)“Да обичаш Винсент” (Loving Vincent, 2017)

5. „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018)

За „Ван Гог: Пред портите на вечността” самият режисьор казва: „Този филм е за един художник и неговото рисуване, както и за тяхната връзка с вечността.”

Един филм, който едва удържа яростния замах на четката на ван Гог, чийто гений всячески се опитва да обеме и възпее. Но възможно ли е? Тежкият кръст да изиграе разпнатия от света „слънчо-глед“ тук поема невероятния Уилиям Дефо. И въпреки че е на 63 години, а Ван Гог умира на 37, колкото и парадоксално да е това, тялото на актьора е успяло на едно много натуралистично ниво да резонира с дърветата, пръстта, скалите и необятните жълти полета, в които небесно синият поглед на художника е преоткривал вечността…

 „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018) „Ван Гог: Пред портите на вечността” (At Eternity's Gate, 2018)


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати