Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 51% намаление на бежанските вълни в Гърция

Свят

51% намаление на бежанските вълни в Гърция

Снимка:

Мигрантите в най-засегнатите острови на Гърция - Хиос, Лесбос, Самос, Лерос и Кос, са намалели с 23%

Вълните на бежанци и мигранти на гръцките острови са спаднали с 51%, съобщава БГНЕС. Решенията за убежище са се увеличили с 88%, броя на лицата на островите е намалял с 23%, показва и статистиката за първата половина на годината на гръцкото министерство на миграцията и убежището.

„През втората половина на годината ще наблегнем допълнително на връщането и депортациите, с повторното отваряне на границите в периода на премахване на ограниченията, както и с трансформацията на центровете в затворени/контролирани, а след това и с тяхната дигитална трансформация. Нашите приоритети продължават да бъдат значително намаляване на бежанските и мигрантските вълни и драстично намаляване на въздействието на кризата върху местните общности", изтъква министърът на миграцията и убежището Нотис Митаракис. По думите му ограничаването на нови вълни, съчетано с ускоряване на процедурите за убежище, позволява на правителството да приложи плана за увеличаване на броя на хората, които остават в приемните центрове на островите.

През първата половина на 2020 г. 9 874 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция през гръцките острови и през Еврос, или с 51% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

В Хиос, Лесбос, Самос, Лерос и Кос, най-засегнатите от бежанските и мигрантските вълни острови, броят на настаняванията в центровете за приемане и регистрация е намалял с 23%, а трансферите в други части на Гърция са се увеличили. По-конкретно са прехвърлени 17 764 души.

Към 30 юни 2020 г. в Гърция има 89 227 бежанци и мигранти, разпределени на различни територии, а повечето от тях, 28 702, са на островите в северната част на Егейско море.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още