Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 73-ма евродепутати искат оставката на Жозеп Борел

Свят

73-ма евродепутати искат оставката на Жозеп Борел

Снимка:

Сред тях е и българинът Александър Йорданов

73-ма евродепутати изпратиха писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и поискаха оставката на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, съобщава БНР. Поводът е посещението му в Москва, което, според тях сериозно е навредило на репутацията на Общността.

Инициатор е естонският депутат Рихо Терас от Европейската народна партия/ЕНП/. Сред подкрепящите преобладават представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

Единственият подписал писмото българин е евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов, който написа във Фейсбук следното:

"Решението на върховния представител на ЕС по външна политика, социалистът Жозеп Борел, да посети Москва бе политическа грешка. На това обърнах внимание в изказването си в парламентарната група на ЕНП. Неговото мекушаво държане при срещата му с руския външен министър Сергей Лавров не остана незабелязано. Всяко дипломатично любезничене с политици от кръга на руския президент е контрапродуктивно, безрезултатно. Такава бе и визитата на г-н Борел в Москва. Гледката бе унизителна. На фона на полицейските репресии, заповядани от господаря на Кремъл срещу мирни демонстранти в редица руски градове, цял свят видя усмихнатият цинично Лавров и смаленият до неузнаваемост пред него първи дипломат на Европа.

Г-н Жозеп Борел предприе визитата си в Москва по собствена инициатива. Тя бе осъществена в момент, когато режимът в тази страна организира поредното си престъпление срещу свой политически опонент. Вместо недвусмислено да осъди решението на руските власти за задържането на Алексей Навални и произнесената срещу него присъда, г-н Борел се впусна да уверява министър Лавров, че Европейският съюз не възнамерява да налага нови санкции на Русия, заради отношението към г-н Навални и протестиращите руски граждани. А това не е решен окончателно въпрос. Той изслуша със съгласно изражение на лицето обвиненията, които руският външен министър отправяше към САЩ - наш основен съюзник, защитавайки комунистическия режим в Куба. Връх на неадекватността на европейския върховен представител по външна политика бе моментът, когато той не успя да реагира на новината, че руската страна е обявила за "persona non grata" трима дипломати на Германия, Полша и Швеция. Мисля, че това бе моментът в който г-н Борел трябваше веднага да прекрати визитата си и да отправи остра предупредителна декларация за тези руски действия. Но той не го направи, което показа, че трудно вдява в непредвидена ситуация. Скандална бе и неговата подкрепа за руската ваксина "Спутник V" , направена преди още тя да е получила официално одобрение от здравните органи на ЕС и Европейската комисия. Продължаващата руска агресия срещу Украйна също не бе "тема" на г-н Борел.

Многократно след 2014 година (годината на руската агресия срещу Украйна) съм изразявал мнение, че европейските държави трябва да минимализират за достатъчно дълъг период от време отношенията си с Русия, докато на кремълските порти не потропа промяната. Това означава дистанциране от Русия във всички сфери. Защото тази държава води хибридна война срещу нас.

С тези думи искам да информирам, че е вероятно още днес ще подпиша писмо до Председателя на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен, с което група евродепутати настояваме за оставката на г-н Жозеп Борел".  


Коментари (4)

Стефан Христов Наш Сашко се има за много велик, бе!...
09.02.2021 10:25 / Отговор
Тартаковер Да, дебело и жалко туловище, така трябваше да направи Борел, ако наистина имаше достойнство. Но самия Европейски съюз също няма достойнство, а угодно се е навел и изпълнява разпоредбите на Чичо Сам, отвъд Океана. За Русия едва ли "ненадеждния партньор" ЕС е толкова важен, там свикнаха със санкциите им и се обръщат към Индия, Китай, Бразилия и много други за търговски контакти.
Толкова за Русия, ЕС и дебелото прасе Ал.Йо. Дали обаче този бок-тулум, ще прокоментира по същия начин унизителното премълчаване на председателката на българския парламент, когато друг простак я нарече Проста Путка? Тя му е колежка той също е бил на този пост. Защо тогава не я посъветва да ритне стола си, да се откаже от поста и даде под съд онзи, който я унижи и оскърби така? Щеше да измие името си и да остане в аналите като смела жена. А така остана завинаги ПКП !
Знам отговора на този въпрос. Защото на нейно място, той щеше да постъпи по същия позорен начин!!! Влечугото не може да стане орел !
09.02.2021 11:18 / Отговор
кесо Все пак има поне 73 евродепутати, които смело говорят и се противопоставят на отвратително беззъбата и откровено съглашателска политика на европейските елити към фашитския режим в Русия. Със справедливото искане за оставка на поредното прокремълско и пропутинско лайно в европейските институции все пак се дава сигнал, че това няма да бъде толерирано повече, особено на фона на ставащата напоследък в путинската кочина.
Поздравления за смелата позиция лично на Александър Йорданов и жалко, че останалите наши евродепутати от ЕНП не са последвали примера, което поставя въпроса къде са те в политическия "ландшафт".
09.02.2021 12:27 / Отговор
Чак пък фашистки. Путин редовно отговаря на всякакви въпроси, сам по няколко часа, и това ако е фашизъм, здраве му кажи. Не съм русофил, но за мен е истински лидер, а не едно антисемитче, като Навални.
10.02.2021 12:47

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема