Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 8 години от убийството на Борис Немцов

Свят

8 години от убийството на Борис Немцов

8 години от убийството на Борис Немцов - Tribune.bg
Снимка:

Днес се навършват осем години от убийството на руския опозиционер Борис Немцов. То бе застрелян през 2015г. в центъра на Москва. 

Дъщерята на Немцов - Жана, вярва, че баща й е загинал заради разкритията за десетките убити руски войници, ходили на тайни мисии в Украйна. Макар след убийството следователите да са иззели всички компютри на Немцов, близките съратници на опозиционера все пак са успели да възстановят труда му въз основа на записи на разкази на семействата на загиналите. Става дума за доклада "Путин.Война", представен по-късно в щаба на опозиционната партия РПР-ПАРНАС.

Според доклада руски войници са били изпратени 2014г. в Украйна, предварително уволнени от армията. Сред тях са 70 десантчици, загинали в сражението за Дебалцово. Този град премина в ръцете на сепаратистите след подписването на Минското споразумение, което трябваше да стане основа за примирието под егидата на лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия.

"Всички ключови успехи на сепаратистите са били осигурени от руската армия", заяви съратникът на Немцов Иля Яшин. По думите му руските военни са преминали границата през август 2014г., когато с контранастъпление са принудили президента на Украйна Петро Порошенко да седне на масата за преговори в Минск.

"Вторият етап беше сражението за Дебалцово през февруари. Каквото и да е станало, не се казват имената на семействата на войниците, защото ги е страх", твърди Иля Яшин, който определя това като "престъпление срещу целия руски народ“.

На 13 юли 2017 г. Московският окръжен съд осъди на затвор от 11 до 20 години петте лица, виновни за убийството на Немцов. Руските власти отричат убийството му да е политическо. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети убийство
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети