Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 9 дни руска обсада в Мариупол: 1207 цивилни жертви и половин милион души без ток и вода

Свят

9 дни руска обсада в Мариупол: 1207 цивилни жертви и половин милион души без ток и вода

9 дни руска обсада в Мариупол: 1207 цивилни жертви и половин милион души без ток и вода - Tribune.bg
Снимка:

Деветдневната руска обсада на стратегическото пристанище Мариупол в Южна Украйна доведе до смъртта на общо 1207 цивилни. Това съобщиха местните власти в града в своя Telegram канал, цитирани от АФП.

„Девет дни. Девет дни блокада на Мариупол. Девет дни непрекъснати бомбардировки на цивилното население. Девет дни, половин милион души, живеещи без ток, вода, парно или комуникации. Девет дни, в които градът е откъснат от външния свят Девет дни - 1207 убити мариуполски цивилни. Девет дни геноцид над цивилното население“, пише кметството.

„Никога няма да простим. Никога няма да забравим, ние се държим, ние, мариуполците“, допълва кметството. Градът е подложен на ожесточени бомбардировки от руската армия. В сряда вечер бе унищожена педиатрична болница заедно с родилно отделение.

С ключово пристанище на Азовско море, Мариупол беше дом на повече от 450 000 души преди началото на руската инвазия на 24 февруари.

Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска болница с родилно отделение като „военно престъпление“. Зеленски призова и за международно осъждане на геноцида.

„Ние не сме правили и никога няма да направим нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е регион... защото ние сме хора. А вие хора ли сте?“ — попита Зеленски, като премина от украински на руски език.

Едно здравно заведение никога не трябва да бъде мишена, заяви и говорителят на ООН Стефан Дюжарик в сряда след руския въздушен удар срещу детска болница в Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети