Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. 90% от населението в китайската провинция Хенан е заразено с Covid-19

Свят

90% от населението в китайската провинция Хенан е заразено с Covid-19

90% от населението в китайската провинция Хенан е заразено с Covid-19 - Tribune.bg
Снимка:

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на случаите на ковид след решението си от миналия месец да отмени продължилите години наред забрани

Почти 90 % от хората в третата по население провинция на Китай вече са заразени с Covid-19, заяви високопоставен служител днес. Страната се бори с безпрецедентно нарастване на случаите, след като ограничителните мерки там бяха разхлабени през декември, информира АФП.

Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хенан, заяви на пресконференция, че „към 6 януари 2023 година процентът на заразените с Covid в провинцията е 89,0 %“.

При население от 99,4 млн. души, данните сочат, че около 88,5 млн. души в Хенан вече може да са заразени.

Посещенията в клиники за лечение на треска са достигнали своя връх на 19 декември, казва Кан, „след което са показали непрекъсната низходяща тенденция“.

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на случаите на ковид след решението си от миналия месец да отмени продължилите години наред забрани, карантини и масови тестове, които засегнаха икономиката на страната и предизвикаха рядко срещани протести в цялата страна.

Пекин е твърдо решен да продължи с възобновяването на нормалния начин на живот, като в неделя отмени задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина и отвори границата си с полуавтономния южен град Хонконг.

Очаква се обаче случаите да нараснат, тъй като в края на този месец страната празнува Лунната нова година, а милиони хора ще пътуват от големите градове, за да посетят уязвимите си възрастни роднини в провинцията.

По официални данни в първата вълна от предпразнични пътувания 34,7 млн. души са пътували в страната в събота - с една трета повече в сравнение с миналата година, според държавните медии.

Миналата седмица официалните данни показаха, че само 120 000 души са били заразени и 30 са починали, откакто Китай смекчи ограниченията, свързани с Covid в началото на декември.

Трябва да се отбележи обаче, че след като миналия месец Пекин стесни определението за смъртни случаи от Covid и масовите тестове вече не са задължителни, официалните данни вече не отразяват истинския мащаб на епидемията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати