Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Абортите в Полша с почти пълна забрана след решение на Върховния съд

Свят

Абортите в Полша с почти пълна забрана след решение на Върховния съд

Снимка:

Върховният съд на Полша реши, че абортите в случаи на зародиш с увреждания са противоконституционни. Полското законодателство за абортите беше едно от най-стриктните Европа, а решението на Конституционният съд означава почти пълна забрана за прекратяване на бременност, пише Би Би Си.

След като решението влезе в сила, прекратяването ще бъде разрешено само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или ако здравето на майката е застрашено.

Правозащитни организации призоваха правителството да не увеличава ограниченията. Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа заяви, че денят е "тъжен ден за правата на жените".

Международните правозащитни групи се противопоставиха на позицията на правителството, като Amnesty International, Центърът за репродуктивни права и Хюман Райтс Уотч заявиха, че ще изпратят независими наблюдатели в съда.

Мнозинството в състава на полския Конституционен съд е номинирано от управляващата партия "Право и справедливост", която още откакто дойде на власт през 2015-а година, се опитва да затегне законодателството за абортите.

По официални данни в 38-милионна Полша са направени през 2019 г. само около 1100 аборта - почти всички разрешени заради неизлечими увреждания на плода.

Според неправителствени организации нелегалните прекъсвания на бременността, извършвани в Полша или в чужбина, достигат може би към 200 000 годишно.

В началото на годината комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович предупреди Полша да не въвежда нови ограничения върху правото на аборт.

Подобни мерки "ще доведат до виртуална забрана на абортите, сериозно ще засегнат правата и сигурността на жените в тази страна", обясни тя.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още