Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Афганистан и бежанският поток- тема на среща на Мицотакис и Ердоган

Свят

Афганистан и бежанският поток- тема на среща на Мицотакис и Ердоган

Афганистан и бежанският поток- тема на среща на Мицотакис и Ердоган - Tribune.bg
Снимка:

Турция няма да се превърне в депо за бежанци, каза по-рано турският президент

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис президентът на Турция Реджеп Ердоган говорят в петък вечерта, за да обсъдят ситуацията в Афганистан и очаквания бежански поток, съобщава АП.

Атина заяви, че няма да допусне повторение на стълкновението през 2015 година, когато егейските острови на Гърция и сухопътната ѝ граница с Турция бяха залети от бягащи от войните в Сирия, Ирак и Афганистан хора.

Вчера Реджеп Ердоган призова европейските държави да поемат отговорността за бягството на афганистанците от талибаните, като предупреди, че Турция няма да се превърне в депо за бежанци. 

„Европа трябва да поеме отговорност за бягащите от Афганистан хора“, допълни Ердоган. И така даде да се разбере, че споразумение с Европейския съюз като това за сирийските бежанци, благодарение на което беше спряна мигрантската вълна от 2015 година, е далеч от сигурно.

„Турция няма дълг, отговорност или задължение“, добави той.

Ердоган каза, че страната му е дом на 5 милиона чуждестранни граждани - включително 3,6 милиона сирийци, избягали от гражданската война в съседната страна и 300 000 афганистанци. Около 1,1 милиона са чужденци с разрешения за пребиваване, каза той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети