Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Афганистан въвежда пълно прилагане на ислямския закон

Свят

Афганистан въвежда пълно прилагане на ислямския закон

Афганистан въвежда пълно прилагане на ислямския закон - Tribune.bg
Снимка:

Върховният лидер на Афганистан е наредил на съдиите да приложат изцяло аспектите на ислямския закон, които включват публични екзекуции, убиване с камъни и бичуване, както и ампутация на крайници на крадци, заяви главният говорител на талибаните. 

Забихула Муджахид съобщи късно в неделя в Туитър, че „задължителната“ заповед на Хибатула Ахундзада е дошла след среща на тайния лидер с група съдии.

Ахундзада, който не е сниман или фотографиран публично, откакто талибаните се върнаха на власт през август миналата година, управлява с указ от Кандахар - родното място и духовното сърце на движението.

Талибаните обещават по-мек вариант на суровото управление, характерно за първото им пребиваване на власт през 1996-2001 г., но постепенно ограничават правата и свободите.

„Разгледайте внимателно досиетата на крадците, похитителите и подстрекателите към бунт", цитира Муджахид думите на Ахундзада.

„Длъжни сте да приложите тези досиета, в които са изпълнени всички условия на шериата (ислямското право) за худуд и кисас.

„Това е решението на шериата и моята заповед, която е задължителна.“

Муджахид не е открит, за да допълни туита си.

Худуд се отнася до престъпления, за които според ислямското право са предвидени определени видове наказания, а кисас означава "отмъщение в натура" - на практика „око за око“.

Престъпленията според худуд включват изневяра - и фалшиво обвинение в нея, пиене на алкохол, кражба, отвличане и грабеж, вероотстъпничество и бунт.

Кисас обхваща убийство и умишлено нараняване, наред с други неща, но също така позволява на семействата на жертвите да приемат обезщетение вместо наказание.

Ислямските учени твърдят, че престъпленията, които водят до наказание според худуд, изискват много висока степен на доказване, включително - в случай на прелюбодейств,- признание или свидетелстване от четирима възрастни мюсюлмани от мъжки пол.

Бичуването

Повече от година, а дори и напоследък, социалните медии са пълни с видеоклипове и снимки на талибански бойци, които бият с камшик хора, обвинени в различни престъпления.

На няколко пъти талибаните показват публично и телата на похитители, които според тях са били убити при престрелки.

Има съобщения и за бичуване на прелюбодейци в селските райони след петъчните молитви, но е трудно да се получи независима проверка. 

Рахима Попалзай, правен и политически анализатор, заяви, че указът може да е опит на талибаните да втвърдят репутацията си, която според тях се е смекчила, откакто са се върнали на власт.

„Ако наистина започнат да прилагат худуд и кисас, те ще се стремят да всеят страх, който обществото постепенно е изгубило", казва тя пред АФП.

Тя допълва, че талибаните искат също така да подобрят своята ислямистка репутация.

„Като теократично устройство талибаните искат да укрепят религиозната си идентичност сред мюсюлманските държави“.

През последните 15 месеца трудно извоюваните права на жените се изпариха и те все по-често биват изтласквани от обществения живот.

Повечето държавни служителки са загубили работата си или получават нищожна заплата, за да си стоят вкъщи, а на жените е забранено да пътуват без роднини от мъжки пол и трябва да се покриват с бурка или хиджаб, когато излизат от дома си.

През изминалата седмица талибаните забраниха на жените да влизат в паркове, увеселителни заведения, фитнес зали и обществени бани.

По време на първото си управление талибаните редовно извършваха публични наказания на националния стадион, включително бичуване и екзекуции.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Афганистан
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети