Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. АФП: Нов предполагаем случай на криптоизмама в България след „криптокралицата“ Ружа Игнатова

Свят

АФП: Нов предполагаем случай на криптоизмама в България след „криптокралицата“ Ружа Игнатова

АФП: Нов предполагаем случай на криптоизмама в България след криптокралицата Ружа Игнатова - Tribune.bg

Българските прокурори съобщиха, че са претърсили около 15 обекта в столицата в рамките на разследване за предполагаеми измамни дейности, извършвани от международната платформа за кредитиране на криптовалути Nexo, съобщава АФП.

Агенцията цитира прокуратурата, според която криптозаемодателят е обвинен в „организирана престъпност, пране на пари, укриване на данъци, банкова дейност без лиценз и компютърни измами“.

„Сред един от клиентите на платформата е имало лице, официално обявено за финансиране на терористични актове“, цитира френската агенция говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

През последните пет години през платформата са преминали 94 млрд. долара. Основана през 2017 г., Nexo се управлява от трима българи - Калин Методиев, Антони Тренчев и Коста Кънчев. Платформата е оперирала по целия свят от столицата на страната София.

Платформи като Nexo, които позволяват на потребителите да купуват и продават криптоактиви, като допълнително предлагат сложни деривативни продукти, са в основата на сравнително младата екосистема на криптовалутите. Зрелищният фалит на гиганта в сектора FTX през ноември 2022 г. и падането на цените на криптоактивите доведоха до засилване на призивите за регулиране на сектора.

„Преди Nexo българската „криптокралица“ Ружа Игнатова влезе в заглавията на вестниците, след като миналата година беше включена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци“, припомня АФП.

„През 2014 г. Игнатова стартира OneCoin, което ѝ позволи да събере повече от 4 милиарда долара чрез присвояване“, допълва агенцията.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети