Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Агенция на ООН за борба с глада взе Нобеловата награда за мир

Свят

Агенция на ООН за борба с глада взе Нобеловата награда за мир

Снимка:

Световната продоволствена програма предупреди през април, че планетата е изправена пред заплаха от глад с „библейски размери“

Берит Райс-Андерсен, председател на норвежкия Нобелов комитет, отбеляза въздействието на пандемията на коронавируса върху глобалните доставки на храни, когато разкри носителя на Нобелова награда за мир, съобщава CNN.

„Пандемията допринесе за силно нарастване на броя на жертвите на глад в света“, каза тя.„Пред лицето на пандемията Световната програма по прехраната на ООН демонстрира впечатляваща способност да засили усилията си“, заяви Берит Райс-Андерсен. „Както самата организация заяви: до деня, в който имаме ваксина, храната е най-добрата ваксина срещу хаоса“, отбеляза Райс-Андерсен.

Световната продоволствена програма предупреди през април, че планетата е изправена пред заплаха от глад с „библейски размери“ само за броени месеци, като пандемията от  коронавирус  може да стане причина още 130 милиона души да бъдат на ръба на глада.

Гладът може да обхване „около три дузини държави“ в най-лошия сценарий, заяви изпълнителният директор на агенцията  Дейвид Бийзли в категорично обръщение. Десет от тези страни вече имат над 1 милион души на прага на глада, каза той.

Бийзли посочи конфликт, икономическа рецесия, спад в помощта и срив в цените на петрола като фактори, които могат да доведат до  огромен недостиг на храни, и призова за бързи действия за предотвратяване на бедствие.

„Докато се занимаваме с пандемия от Covid-19, ние също сме на ръба на пандемия от глад“, каза Бийзли пред Съвета за сигурност на ООН.

„Съществува също реална опасност повече хора да умрат от икономическото въздействие на Covid-19, отколкото от самия вирус.“

По-рано Световната програма по прехраната на ООН предупреди, че 2020 г. ще бъде опустошителна за много държави, в които има бедност или война, като 135 милиона души ще бъдат изправени пред кризисни нива на глад или по-лошо. Актуализираните им прогнози почти удвоиха този брой.                                                                                                                                                                                          

 

 

 

                                                                                                                        


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още