Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Акция: Европол и Интерпол по следите на нелегални мигранти

Свят

Акция: Европол и Интерпол по следите на нелегални мигранти

Акция: Европол и Интерпол по следите на нелегални мигранти - Tribune.bg
Снимка:

Мащабна акция на Европол и Интерпол разби международна група за трафик на мигранти през Сърбия за Испания, съобщават от БГНЕС.

Международна акция с полицейски екипи от пет държави разби международна престъпна мрежа, укривала мигранти от Куба в Европейския съюз през Сърбия, съобщи Европол. Разследването доведе до ареста на 62 души, от които 25 са кубински граждани. Арестувани са и двама сръбски граждани, съобщава РТС.

Членовете на престъпната мрежа са организирали трафика срещу заплащане от около 9000 евро и и са предоставяли фалшиви документи, използвайки факта, че по това време не са се изисквали визи за влизане в Сърбия, според Европол. След това мигрантите са били скривани в Гърция, откъдето са отлитали за Испания.

Общо се подозира, че престъпната мрежа успешно е вкарала около 5000 кубински граждани в ЕС, като е спечелила около 45 милиона евро.

Европол заявява, че разследването е разкрило сложна престъпна инфраструктура, създадена в много градове в Испания, Гърция и Сърбия, „гъвкава и способна да се адаптира към променящите се обстоятелства, за да поддържа незаконния си бизнес“.

Полицейските служители са конфискували стотици фалшиви документи, 18 недвижими имоти, 33 превозни средства и 144 банкови сметки, заедно с огромна сума пари в различни валути.

Сръбските граждани са организирали нелегално преминаване от страната в Северна Македония или Босна и Херцеговина и оттам в Испания, като крайна дестинация. Полицаите претърсили апартаментите и други имоти на осемгодишния В. Ш. и М. Ш.,където са намерени и временно иззети четири мобилни телефона, лек автомобил, 600 евро и 300 долара, както и шест покани, две потвърждения за паричен превод и два пътни документа.

Европол оценява, че става въпрос за "извънредно дълъг и скъп път на укриване". Властите на Сърбия, Гърция, Северна Македония и Финландия са съобщили за голям брой кубински граждани, които се опитват да влязат в Европа с фалшиви документи.

В изявление Европол заяви, че войната в Украйна е довела до промяна в маршрута за укриване на кубински мигранти.

„В началото кубинските граждани летяха с търговски самолети от Куба до Русия, където контрабандистите им предлагаха възможността да пресекат нелегално финландско-руската граница, за да влязат на територията на ЕС, или да летят до Сърбия, за да започнат своето пътуване през региона на Западните Балкани към Централна или Южна Европа“, посочва европейска агенция.

От началото на войната, която Русия започна срещу Украйна, маршрутът е променен и кубински граждани са прехвърляни в Сърбия през летището във Франкфурт в Германия, твърди Европол.

„След пристигането на кубинските граждани в Сърбия, престъпниците са подлагали най-уязвимите мигранти като непълнолетни, на измама, грабеж и изнудване. В някои случаи жените са прехвърляни на друга престъпна група за сексуална експлоатация тация“, се казва в изявлението.

Европол твърди, че Министерството на вътрешните работи на Сърбия, германската федерална полиция, гръцката полиция и министерството на вътрешните работи на Северна Македония са участвали в разбиването на престъпната мрежа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати