Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Албания скъса дипломатически отношения с Иран заради кибератака

Свят

Албания скъса дипломатически отношения с Иран заради кибератака

Албания скъса дипломатически отношения с Иран заради кибератака - Tribune.bg
Снимка:

Албания прекратява дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната в рамките на 24 часа. Решението е на кабинета, а по-рано то беше анонсирано във видеообръщение от премиера Еди Рама.

Причина за решението е тежка кибератака в Албания от 15 юли, която според властите е била дирижирана и спонсорирана от Иран.

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник.

По думите на Рама атаката е имала за цел да срине дигиталната инфраструктура на Републиката, да парализира публичните услуги, както и да открадне данни и електронни кореспонденции от правителствените системи.

„Ислямска Република Иран е наела четири групи за атаката към Албания. Измежду тях е и една от групите с най-лоша слава в международния кибертероризъм, автор или съавтор на по-ранни атаки към Израел, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Кувейт и Кипър“, съобщи Рама.

„Информирали сме стратегическите си съюзници, партньорските ни държави в НАТО и няколко други приятелски страни, с които сме споделили и неоспоримите резултати от разследването, доказващо източника на агресия“, заяви Рама.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети