Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Александър ван дер Белен стана президент на Австрия за втори път

Свят

Александър ван дер Белен стана президент на Австрия за втори път

Александър ван дер Белен стана президент на Австрия за втори път - Tribune.bg
Снимка:

Австрийският президент Александър Ван дер Белен си осигури втори шестгодишен мандат, като спечели повече от 50% от гласовете на изборите в неделя, според първоначалните прогнози, публикувани след приключването на гласуването.

Нито една от основните центристки партии не представи кандидати на изборите и високопоставени фигури от двете подкрепиха Ван дер Белен, 78-годишен бивш лидер на Зелените. Крайнодясната Партия на свободата беше единствената партия в парламента, която издигна кандидат срещу него.

78-годишният досегашен президент на Австрия Александър ван дер Белен печели втори мандат след кампания с обещания за стабилност, докато алпийската страна се бори с енергийна криза и инфлация. Това бяха първите коментари след изборите, в които право на участие имаха около 6,4 милиона души от 9-милионното население на страната.

Австрийският президент до голяма степен изпълнява церемониална роля, но също така има широкообхватни правомощия, което означава да наблюдава периоди на преход и турбуленция. Ван дер Белен си е изградил репутация на стабилна ръка и хладнокръвие, особено по време на криза.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати