Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Америка гласува: Тръмп срещу Байдън

Свят

Америка гласува: Тръмп срещу Байдън

Снимка:

В Съединените щати започва заключителната фаза на президентските избори. Битката е между настоящия държавен глава Доналд Тръмп и основния му опонент - кандидатът на демократите Джо Байдън.
Общо 230 милиона американци имат право да решат кой ще е следващият президент на САЩ. Близо 100 милиона души в Америка вече дадоха гласа си по пощата или чрез друг предварителен метод. Според наличната информация, която не обхваща цялата страна, демократите са по-активните при предварителното подаване на гласове, докато републиканците са по-склонни да гласуват днес.

Президентските избори в САЩ са непреки и са в един тур. Въпреки че отбелязват на бюлетината името на предпочитания от тях кандидат за президент, избирателите всъщност гласуват за 538 електори, които на свой ред избират президента. За да спечели вота, един кандидат трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на електорите – 270, обяснява bg-voice.com.

Всеки щат носи определен брой електорски гласове. Той се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите, който варира според населението на щата, с броя на сенаторите – по двама за всеки щат. Въпреки че не е отделен щат, федералният кръг Колумбия, където се намира столицата Вашингтон, има трима електори, но нe е представен в Камарата на представителите и в Сената.

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат, печели гласовете на всички местни електори. Само два щата правят изключение от правилото „победителят взима всичко“ – Мейн и Небраска.

Американците ще гласуват и за подновяване на състава на Конгреса. Ще бъдат избрани 35 нови сенатори 100-местната горна камара. Подновен ще бъде целият състав на 435-членната долна камара на Конгреса.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още