Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американски генерал: Повишава се възможността за едновременни конфликти с множество противници с ядрени оръжия

Свят

Американски генерал: Повишава се възможността за едновременни конфликти с множество противници с ядрени оръжия

Американски генерал: Повишава се възможността за едновременни конфликти с множество противници с ядрени оръжия - Tribune.bg
Снимка:

Нарастващото военно сътрудничество между Северна Корея, Русия, Китай и Иран повишава възможността за "едновременни конфликти с множество противници с ядрени оръжия", предупреди високопоставен американски генерал, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Генерал Антъни Котън, който е начело на Стратегическото командване на САЩ, каза това по време на заседание на сенатската комисия по въоръжените сили, като подчерта, че командването му "винаги" ще бъде "готово да се сражава".

"Изправени сме не срещу една, а срещу две равностойни ядрени сили - Руската федерация и Китайската народна република. Тази реалност, съчетана с ракетните разработки в Северна Корея, ядрените амбиции на Иран и нарастващите взаимоотношения между тези страни, допълнително усложнява стратегическите ни разчети", посочи той.

"Това също така повишава възможността за едновременни конфликти с множество противници с ядрени оръжия", добави той.

Въпреки опасенията относно засилването на военните връзки между Северна Корея, Русия, Китай и Иран, генерал Котън изрази увереност в готовността на своето командване.

"Мъжете и жените, които представляват Стратегическото командване на САЩ, са готови за отбрана..., ако стратегическото възпиране се провали тази вечер, ние сме готови още днес", заяви той.

На същото заседание на комисията генерал Стивън Уайтинг, командир на Космическото командване на САЩ, заяви, че Северна Корея не разполага "днес със способна да се възползва от космоса армия", но е демонстрирала способност за електромагнитна война, която би могла да окаже въздействие срещу американските космически системи.

"Ние също така наблюдаваме много внимателно космическите им системи", каза Уайтинг, визирайки изстрелването от Северна Корея през миналата година на сателит.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ядрени оръжия
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати