Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американските граждани ще могат да пътуват до ЕС това лято, ако са ваксинирани

Свят

Американските граждани ще могат да пътуват до ЕС това лято, ако са ваксинирани

Снимка:

Американците, доколкото виждам, използват одобрени от ЕМА ваксини. Това ще позволи свободно движение и пътуване до ЕС, каза Фон дер Лайен

Американските граждани ще могат да пътуват до ЕС това лято - ако са напълно ваксинирани срещу COVID-19, съобщава BBC.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви пред New York Times, че 27-те страни ще приемат без предварителни условия всички, които са имунизирани с ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която е одобрила трите препарата, използвани в САЩ.

„Американците, доколкото виждам, използват одобрени от ЕМА ваксини. Това ще позволи свободно движение и пътуване до ЕС“, каза Фон дер Лайен.

Ваксините Moderna, Pfizer-BioNTech и Johnson & Johnson са одобрени както в САЩ, така и в ЕС.

Тя обаче не се ангажира със срок и точна дата кога ще са възможни пътуванията за американците и посочи, че това ще зависи от „епидемиологичната ситуация“. Все пак отбеляза, че ситуацията се подобрява в Съединените щати, както се надява това да се случи и в Европейския съюз“.

Европейските държави  бяха ограничили несъществените пътувания от САЩ за повече от година.

През януари ЕС затегна препоръките си за чуждестранните посетители, но всяка държава-членка трябваше да въведе мерките. Гърция например вече позволи влизането в страната на граждани на САЩ, но само с отрицателен тест за коронавирус.

Програмите за ваксинация се развиват бързо в САЩ и Великобритания, а целта на ЕС за лятото остава „минимум 70% от цялото възрастно население“, да са получили поне една доза.

САЩ планират да достигнат ваксинация на 70% от възрастните до средата на юни. Що се отнася до Обединеното кралство, там вече 65% от възрастното население е получило поне една доза от ваксина срещу COVID-19.        

ЕС също така разработва цифров сертификат за ваксини, но има въпроси относно еднаквостта, тъй като някои държави планират свои версии.

Много страни в Европа са силно зависими от туризма и отчаяно искат връщане на посетителите.

Тази седмица имаше известно облекчаване на ограниченията. Италия позволява на ресторанти и барове в голяма част от страната да обслужват клиенти на открито, някои кина и концертни зали също отварят отново.

Във Франция децата се завръщат в детските ясли и началните училища. В Белгия фризьорите и някои магазини отварят отново врати.                                                                                                                                                


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още