Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американското разузнаване: Путин не очакваше такава съпротива, но не може да си позволи да загуби

Свят

Американското разузнаване: Путин не очакваше такава съпротива, но не може да си позволи да загуби

Американското разузнаване: Путин не очакваше такава съпротива, но не може да си позволи да загуби - Tribune.bg
Снимка:

Шпионите на САЩ не очаквали ожесточената отбрана на украинците, китайските им колеги изобщо не са били подготвени, че Русия наистина ще нападне

Шефовете на американското разузнаване признаха пропуски в работата си пред Сенатската комисия по разузнаването. Те бяха изслушани на открито заседание в четвъртък, в рамките на което представиха част от данните, които са имали за ставащото в Русия и Украйна.

Топ шпионите на САЩ признаха, че са били в грешка по отношение на готовността на украинците да се бият. Назад във времето службите не успяха да прогнозират важни събития като падането на СССР и атентатите на 11 септември, но от дълго време предупреждават, че Русия се готви да нахлуе в Украйна. Директорът на Агенцията за отбранително разузнаване генерал-лейтенант Скот Бериер призна, че не си е представял подобна украинска съпротива.

„Моите виждания, основаващи се на редица фактори, бяха, че украинците не са готови, колкото смятах, че трябва да са. Затова поставях под въпрос волята им да се бият. Това беше слаба прогноза от моя страна, защото те се бият смело и достойно и правят правилното нещо“, каза той.

Според оценките на генерала, Русия също е подценила украинската съпротива, а ако Путин се опита да завладее цялата страна, вероятно ще се провали. В Кремъл останали изненадани и от това колко обединени са се оказали западните държави и колко сериозни финансови санкции са наложили. Въпреки грешките и неуспехите обаче, Путин вероятно ще удвои усилията си, защото не може да си позволи да загуби.

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс коментира, че китайският президент Си Дзинпин трябва да е бил объркан от руската инвазия, тъй като техните разузнавателни служби изглежда не са предвидили, че може да се случи нещо подобно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети