Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американското разузнаване: С 300 млн. долара Москва пазарува влияние в 24 държави

Свят

Американското разузнаване: С 300 млн. долара Москва пазарува влияние в 24 държави

Американското разузнаване: С 300 млн. долара Москва пазарува влияние в 24 държави - Tribune.bg
Снимка:

От 2014 г. насам Русия тайно е похарчила повече от 300 млн. долара, за да повлияе на политици в повече от 24 държави, твърди Държавният департамент на САЩ, позовавайки се на разсекретен доклад от разузнаването. Високопоставен служител от администрацията на президента Джо Байдън заяви: „Смятаме, че това е само върхът на айсберга“.

Американското разузнаване „счита, че това са минимални цифри и че Русия вероятно е прехвърляла и допълнителни средства, но тези случаи не са били засечени.

В доклада на американското разузнаване не се посочват конкретни държави или длъжностни лица, за които се смята, че са били цел на Русия - но се казва, че Москва си е купувала влияние на четири континента.

Източник от администрацията, запознат с доклада на разузнаването, твърди, че Русия е похарчила около 500 000 щатски долара, за да подкрепи дясноцентристката Демократическа партия на Албания на изборите през 2017 г., а също така е финансирала партии или кандидати в Босна, Черна гора и Мадагаскар.

Източникът също така заяви, че Кремъл е използвал Брюксел като център за създаване на фондации, които финансират крайно десни кандидати.

Твърди се, че фиктивни компании се използват за финансиране на европейски партии и за купуване на влияние на други места.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети