Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Амнести Интернешънъл“: Русия поставя Навални в условия, които могат бавно да го убият

Свят

„Амнести Интернешънъл“: Русия поставя Навални в условия, които могат бавно да го убият

Снимка:

Опозиционерът излежава присъда от 2,5 години в поправителен лагер

Руският опозиционер Алексей Навални е поставен в условия, които могат бавно да го убият, смята международната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл“, която днес се очаква да публикува годишния си доклад за състоянието на човешките права по света. Организацията припомня, че видният опонент на руския президент Владимир Путин миналата година е бил отровен с военно-нервен агент, а сега е подложен на лишаване от сън и няма достъп до лекар, на когото може да се довери в затвора.

„Русия, руските власти, може да го поставят в ситуация на бавна смърт и да се опитат да скрият какво се случва с него", смята Агнес Каламард, генерален секретар на „Амнести Интернешънъл“.

Навални излежава присъда от 2,5 години в поправителен лагер. Преди два дни той беше преместен в болнично отделение с висока температура и проблеми с дишането.

„Очевидно руските власти нарушават правата му. Трябва да направим повече “, посочва Каламард.

Миналата седмица Навални обяви гладна стачка в опит да принуди затвора, който го задържа извън Москва, да му осигури подходяща медицинска помощ за остра болка в гърба и краката, според него.

Кремъл отказа да коментира здравословното състояние на опозиционера, заявявайки, че това е въпрос на федералната пенитенциарна служба. От въпросната служба миналата седмица съобщиха, че 44-годишният е получил цялото необходимо лечение.

„Амнести Интернешънъл“ твърди, че Навални е малтретиран и това се е случило в момент, когато пандемията е изострила неравенствата и е увеличила репресиите, финансирани от държавата в някои страни.

„Ковид усили потисничеството“, изтъква Каламард.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още