Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Анджелина Джоли: Срамувам се от начина, по който си тръгнахме от Афганистан

Свят

Анджелина Джоли: Срамувам се от начина, по който си тръгнахме от Афганистан

Снимка:

Хората в Афганистан заслужават повече, казва тя

Като американка се срамувам как си тръгнахме от Афганистан, сподели холивудската актриса и активист Анджелина Джоли по повод на изтеглянето на САЩ от Афганистан в свой коментар, публикуван в Time.

46-годишната звезда изрази притеснението си, че продължаващият хаос може да заличи всеки социален напредък, постигнат от жените и младите момичета там.

Актрисата разказа, че се е срещнала с ранени военнослужещи и жени във военновъздушната база „Рамщайн“ в Германия. „Военните ни са горди, че са помогнали на афганистанския народ да придобие основни права и свободи“, отбеляза Джоли. По думите й журналисти и активисти се крият в Афганистан като трият профилите си в социалните мрежи и изгарят документи в опит да запазят себе си и семействата си в безопасност.

„След всички кръвопролития, усилия, жертви и време, изглежда на Америка й липсва воля да планира този преход по цивилизован начин“, настоява звездата. Според нея няма начин изтеглянето да е лесно и да бъде перфектно, но е можело да бъде по-добро и по-безопасно.

Холивудската знаменитост предупреди, че талибаните ще лишат младите момичета от правото им да посещават училище, ще забранят на жените да напускат домовете си, а тези, които откажат да се подчинят, ще бъдат физически наказани и публично линчувани.

Според нея изтеглянето на американските войски от Афганистан е допринесло за нова бежанска криза. Актрисата подчертава, че настоящата стратегия за извеждане на американски и афганистански граждани от страната не е достатъчна.

„Това е само началото на това, което трябва да направим, ако искаме всички години усилия и жертви в Афганистан да не бъдат напразни“, апелира Анджелина Джоли.

Преди няколко дни актрисата откри профил в Instagram, за да привлече внимание към случващото се в Афганистан и публикува сърцераздирателно писмо на тийнейджърка, която желае да продължи образованието си.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още