Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Локдаун“ - дума на годината

Свят

„Локдаун“ - дума на годината

Снимка:

Сред останалите кандидати бяха "коронавирус", "самоизолация" и BLM

Терминът за карантиниране - "локдаун" - беше избран за дума на годината от престижния английски речник "Колинс", съобщиха световните агенции. През 2020г. от "Колинс" са регистрирали над 250 хиляди употреби на термина, докато година по-рано те са били само 4000.

"Езикът отразява процесите в света, който ни заобикаля, а 2020 беше белязана от пандемията“, отбелязват в съобщение от издателството на престижния английски речник.

Думата „локдаун“ е фигурирала в списък от 10 думи, свързани с пандемията и свидетелстващи за развитието на английския език. Тя е била избрана, защото обобщава преживяното от милиарди хора на планетата, които бяха подложени на ограничения заради разпространението на коронавирус.

До момента Великобритания е сред страните с най-много смъртни случаи, а жителите й след първия локдаун в края на март отново са карантинирани от 5 ноември в продължение на един месец.

В списъка на кандидат термините на годината бяха включени още "коронавирус", "социално дистанциране" "самоизолация" и съкращението BLM на движението "Животът на чернокожите има значение".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още