Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Анкара се похвали с пълни газови хранилища, нямат претеснения за зимата

Свят

Анкара се похвали с пълни газови хранилища, нямат претеснения за зимата

Анкара се похвали с пълни газови хранилища, нямат претеснения за зимата - Tribune.bg
Снимка:

Газовите хранилища на Турция са почти пълни и няма проблем с производството на енергия, заяви министърът на енергетиката Фатих Дьонмез, цитиран от „Хюриет“.

Докато Европа предприема безпрецедентни мерки за преодоляване на енергийната криза, Турция е една от страните, които са предвидили предстоящите проблеми и са предприели необходимите мерки, каза Дьонмез по време на изказване на конференцията Eurasia Cogeneration Conference, която се проведе онлайн на 22 септември.

„За да гарантираме сигурността на доставките, подновихме договорите със страните, с които споразуменията ни изтичаха, и сключихме сделки за втечнен природен газ. Също така проведохме разговори за втечнен природен газ със страни, които досега не бяха участвали в търговията с газ", добави той.

Хранилищата за газ в Турция са почти пълни, а доставчиците спазват графиците си за доставка, каза министърът и добави, че тази зима Турция вероятно няма да се сблъска с никакви проблеми.

„Пандемията още веднъж напомни колко е важно да се разчита на вътрешните енергийни ресурси“, подчерта той.

Местните ресурси и възобновяемите енергийни източници съставляват 65,4% от инсталираните мощности на Турция, а 65% от електроенергията се произвежда от местни източници, каза още Дьонмез и добави, че няма проблем по отношение на производството на енергия. Министърът обаче заяви, че Турция трябва да подобри ефективното използване на енергията.

Проучванията показват, че обществената осведоменост по отношение на енергийната ефективност се е повишила през годините, каза Дьонмез. "Това е обещаващо, но все още не сме там, където искаме да бъдем по отношение на енергийната ефективност."


Етикети Турция
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети