Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. АНС и ФБР разкриха руска шпионска програма

Свят

АНС и ФБР разкриха руска шпионска програма

Снимка:

Твърди се, че програмата е разработена в отдел на ГРУ

Агенция за национална сигурност на САЩ /АНС/ и Федералното бюро за разследване /ФБР/ разкриха шпионската програма Drovorub, разработена по поръчка на Главното разузнавателно управление /ГРУ/ и заплашваща националната сигурност на САЩ, съобщи БГНЕС.

Програмата е разработена в отдела на ГРУ, който се свързва с работата на хакерските групи Fancy Bear, Strontium и APT 28. Drovorub действа в операционната система Линукс и позволява на хакерите да получават достъп до съхраняваните на компютъра файлове и дори да управляват компютъра дистанционно, уточнява „Дойче веле“.

През юли службите за сигурност на Великобритания, САЩ и Канада обвиниха контролираните от Кремъл хакери за нападение срещу мрежата от международни изследователски центрове с цел да се откраднат данни за разработването на ваксина срещу COVID-19.

Задачата на похитителите не е била да се попречат на разработването на ваксината, а да се откраднат разработките на учените.

„Русия няма интерес от саботаж на изследванията, но тя не иска да бъде зависима от САЩ и Великобритания по въпросите на изследванията и производството на ваксина“, заяви бившият директор на британския Център за правителствени връзки Робърт Ханигън, цитиран от „Ню Йорк Таймс“.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още