Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Армагедон” за най-бедните: Сметките за ток и газ скачат с 80% във Великобритания

Свят

„Армагедон” за най-бедните: Сметките за ток и газ скачат с 80% във Великобритания

Армагедон за най-бедните: Сметките за ток и газ скачат с 80% във Великобритания - Tribune.bg
Снимка:

Ще бъдат осигурени допълнителни пари за най-уязвимите, заяви Борис Джонсън

Цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши средно с 80 % от октомври. Това обяви днес държавният регулатор на пазара на газ и електроенергия „Офджем” (Ofgem).  С повишението средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 паунда до 3549 паунда (4205,54 евро - бел. ред.).

Повишаването на лимита ще засегне около 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс и ще остане в сила до 31 декември, когато отново ще бъде преразгледан.

Регулаторът посочи, че решението отразява продължаващото поскъпване на природния газ на едро в световен мащаб – подхранвано от войната в Украйна. Според прогнозите и следващата година ще има скок като средните сметки се прогнозират да достигнат 5386 паунда през януари и 6616 паунда през април 2023 г, според анализаторите Корнуол Инсайт.

Шоковата новина веднага предизивка реакцията на властите.  Премиерът Борис Джонсън обяви, че правителството ще даде допълнителни пари през септември, за да подкрепи домакинствата по време на енергийната криза.

Той казва, че ще има още 650 паунда за всяко едно от осемте милиона най-уязвими домакинства през октомври. През ноември ще има още 300 паунда в помощ на всеки пенсионер и 150 паунда допълнително за всеки, който има право на обезщетения за инвалидност.

Борис ДжонсънБорис Джонсън
Борис Джонсън, Великобритания

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати