Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Аржентина стана първата страна в Южна Америка, разрешила абортите

Свят

Аржентина стана първата страна в Южна Америка, разрешила абортите

Снимка:

Досега абортите бяха разрешени само в случаи на изнасилвания или ако здравето на майката е застрашено

Аржентинският Конгрес одобри окончателно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица от началото на бременността, предаде Ройтерс. Това стана, след като Сенатът, горната камара на парламента, гласува в подкрепа на мярката рано тази сутрин след маратонски дебати, започнали в 16 ч. (21 ч. българско време) вчера.

Сенатът одобри закона с 38 гласа "за" при 29 "против" и един "въздържал се". Пред сградата на горната камара на Конгреса се бяха събрали както привърженици, така и противници на узаконяването на абортите.

Активисти от години водят кампания по въпроса. Католическата църква се противопостави на законопроекта и призова сенаторите да го отхвърлят. Досега абортите бяха разрешени само в случаи на изнасилвания или ако здравето на майката е застрашено.   

Законът, който има подкрепата на управляващата левица, вече бе одобрен от Камарата на депутатите. Той е придружен от отделен закон, който цели подпомагане на жени, които искат да продължат своята бременност, въпреки че срещат икономически или социални проблеми.

Така Аржентина стана първата голяма латиноамериканска държава, узаконила абортите, въпреки съпротивата на влиятелната Католическа църква в родната страна на папа Франциск.      

Опити за внасяне на промяна в нормативната уредба са били правени и преди, но за първи път те имаха подкрепата на управляващите.

Абортите са забранени почти изцяло в Латинска Америка заради отдавнашната съпротива на Католическата църква. Те са разрешени само в комунистическа Куба, Уругвай и някои региони в Мексико.    

В края на октомври Полша забрани абортите дори и при увреждане на плода. Така отпадна едно от малкото основания, при които там беше разрешено прекъсване на бременността. След като решението влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

 В Аржентина абортите са забранени от началото на 20-те години и се наказват с до четири години затвор. Правителството изчислява, че между 370 000 и 520 000 жени годишно правят незаконни аборти в южноамериканската страна.

Темата за абортите от години предизвиква бурни дебати и масови демонстрации в Аржентина. Преди гласуването в аржентинския Сенат папа Франциск се обяви против легализацията. „Божият син е роден, за да ни каже, че всеки изключен човек е дете на Бог“, написа аржентинецът във вторник в Twitter.

„Той дойде на света като дете на света, слабо и крехко, за да можем да приемем нашите слабости с нежност“. Наблюдателите оцениха това като един от последните опити на католическата църква да повлияе на решението по законодателната инициатива.                                                                       

Активитки след решениетоАктивитки след решението

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още