Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Астра Зенека обяви недостиг в планираната доставка на ваксини в ЕС

Свят

Астра Зенека обяви недостиг в планираната доставка на ваксини в ЕС

Астра Зенека обяви недостиг в планираната доставка на ваксини в ЕС - Tribune.bg
Снимка:

Компанията се позовава на производствени проблеми и ограничения на износа

Англо/шведският фармацевтичен гигант Астра Зенека обяви днес нов дефицит в планираните доставки на ваксини за Европейския съюз, позовавайки се на производствени проблеми и ограничения на износа.

„Астра Зенека с разочарование обявява недостиг на планираните доставки на ваксини срещу COVID-19 до Европейския съюз (ЕС), въпреки че неуморно работи за ускоряване на доставките“, се казва в изявление, цитирано от БГНЕС.

По-рано компанията предупреди, че е изправена пред недостиг в европейската си верига за доставки поради „по-ниска от очакваната продукция от производствения процес“. Тя се надяваше да компенсира част от недостига чрез снабдяване с ваксини от глобалната си мрежа, като половината от доставките за ЕС през второто тримесечие и 10 милиона дози през първото тримесечие трябваше да дойдат от нейната международна верига за доставки.

„За съжаление, ограниченията за износ ще намалят доставките през първото тримесечие и вероятно ще повлияят на доставките през второто тримесечие“, добави компанията.

Астра Зенека започна доставката на ваксината до ЕС през февруари и все още цели да достави 100 милиона дози през първата половина на 2021 г., от които 30 милиона трябва да бъдат доставени през първото тримесечие. Компанията заяви, че си сътрудничи с комисията на ЕС и държавите-членки за справяне с предизвикателствата при доставките.

„Оставаме уверени, че нашата верига за доставки в ЕС ще продължи да се подобрява, за да помогне за защитата на милиони европейци срещу вируса“, допълни компанията.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати