Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „АстраЗенека”: MHRA и EMA потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита

Свят

„АстраЗенека”: MHRA и EMA потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита

Снимка:

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) завършиха своята оценка на изключително редки събития на тромбози с ниски тромбоцити от над 34 милиона души, ваксинирани с ваксината COVID-19 на АстраЗенека във Великобритания и ЕС.

Като цяло и двата прегледа потвърдиха, че ваксината предлага високо ниво на защита срещу заболяване от COVID-19 в целия спектър на тежест на протичане и че ползите от ваксината продължават да надвишават рисковете, се посочва в позиция от централата на компанията.

„Световната здравна организация (СЗО) заяви, че въз основа на текущата информация причинно-следствената връзка се счита за вероятна, но не е потвърдена, добавяйки, че са необходими допълнителни специализирани проучвания, за да се разбере напълно потенциалната връзка между ваксинацията и възможните рискови фактори“, сочат още производителите.

Те посочват, че АстраЗенека активно си сътрудничи с регулаторите, за да направи тези промени в информацията за продукта и вече работи, за да разбере отделните случаи, епидемиологията и възможните механизми, които биха могли да обяснят тези изключително редки събития.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти на Великобритания (MHRA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) поискаха събития на тромбози с ниски тромбоцити да бъдат посочени като изключително рядък потенциален страничен ефект от ваксината АстраЗенека.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още