Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да облекчи кризата с недостига на работна ръка

Свят

Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да облекчи кризата с недостига на работна ръка

Австралия търси хиляди чуждестранни работници, за да облекчи кризата с недостига на работна ръка - Tribune.bg
Снимка:

Страната повишава тавана за броя на постоянните мигранти с 35 000 души

Австралия повишава тавана за броя на постоянните мигранти в страната с 35 000 души. Това е част от усилията за облекчаване на кризата с недостига на работна ръка. Увеличението цели да привлече повече медицински сестри, инженери и работници в селскостопанския сектор, казва министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл. Преди повишението Австралия допуска до 160 000 постоянни мигранти всяка година, предава Bloomberg.

„Винаги поставяме работните места на първо място“, казва Клеър О'Нийл. „Въздействието на COVID-19 обаче е толкова сериозно, че дори и да вземем всички възможни останали мерки, пак ще имаме нужда от хиляди работници, поне в краткосрочен план“. Увеличаването на броя на приеманите мигранти има за цел да облекчи недостига на работници в австралийските фирми в условията на най-ниските нива на безработица в страната от почти половин век. Безработицата понастоящем възлиза на 3.4%. Очаква се обаче този процент да спадне още, въпреки повишаването на лихвите от страна на Централната банка, имащо за цел за намали търсенето и да забави инфлационния ръст. Преди пандемията през 2020 година 400 000 учащи от други страни и 250 000 сезонни работници биват наемани всяка година в Австралия. Повечето от тях работят в хотели и ресторанти. Страната обаче затвори границите си в отговор на пандемията, което доведе до напускането на много от временните жители. Австралия отново отвори границите си през февруари. Въпреки това миграцията все още не се е върнала до нивата отпреди пандемията. Това допълнително усложнява кризата с недостига на работна ръка.

„Въпреки недостига на работна ръка, не се наблюдава значително увеличение на миграцията на квалифицирани работници“, казва Белинда Алън, старши икономист в Commonwealth Bank of Australia, най-големият кредитор в страната. „Други държави  като Великобритания и Канада също промениха визовите режими за постоянно пребиваване, за да привлекат квалифицирана работна ръка и да поддържат границите си отворени по време на пандемията“, добавя тя. Бизнес лидерите до голяма степен подкрепят решението за увеличението на броя на постоянните мигранти. Председателят на Австралийската търговско-промишлена камара Андрю Маккелар определя действията на правителството като „значителна стъпка напред“. Главният изпълнителен директор на Qantas Airways, най-голямата авиокомпания в страната, Алън Джойс също изтъква явната нужда от квалифицирана работна ръка в Австралия.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати