Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Австрия прави ковид ваксината задължителна

Свят

Австрия прави ковид ваксината задължителна

Австрия прави ковид ваксината задължителна - Tribune.bg
Снимка:

Австрия стана първата държава от ЕС, която ще въведе задължителна ковид ваксина, съобщи на пресконференция днес федералният канцлер Александър Шаленберг след консултации на правителството с шефовете на австрийските провинции, съобщиха световните агенции. Предвидено е тази мярка да бъде въведена от 1 февруари 2022 г.

Министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн подчерта претовареността на здравната система и призова неваксинираните да не излагат на опасност себе си и своите близки, като подчерта значението на третата доза за създаване на траен имунитет.

Председателстващият Конференцията на шефовете на провинциите Гюнтер Платер аргументира въвеждането на задължителната ваксинация като единствената мярка за справяне с пандемията в страната. В седмиците на локдаун в цялата страна ще бъде създадена инфраструктура, която дава възможност на всички, които желаят да получат първа, втора и трета игла.

Поради изключително високия брой на новозаразените в страната от понеделник се въвежда четвърти локдаун, който ще продължи максимум 20 дни. Управляващите се споразумяха десет дни по-късно ще бъде преценено дали и къде да бъде продължена тази крайна мярка. На 13 декември автоматично отпада локдаунът за ваксинирани и оздравели, притежаващи съответния зелен сертификат, за неваксинираните локдаунът ще продължи, отбелязва АФП. Агенцията уточнява, че това решение прави Австрия първата държава в ЕС, която предприема толкова строги мерки срещу увеличаващите се случаи на коронавирус.

„Не успяхме да убедим достатъчен брой хора да се ваксинират, ето защо нямаше друга възможност, освен да се наложат допълнителни ограничителни мерки, за да защитим всички нас”, посочи федералният канцлер Александър Шаленберг. П думите му блокирането ще приключи „автоматично“ на 13 декември, а през това време ще има и икономическа помощ за засегнатите.

„Това решение не е лесно за нас. Но в условията на инфекция трябва да предприемем такива мерки и всички се съобразяваме с тях“, подчерта Шаленберг. Той обвини хората, които отказват да бъдат ваксинирани, в „атака срещу здравната система“.

Локдаунът означава, че на гражданите няма да им се разрешава да напускат домовете си, с изключение на купуването на стоки от първа необходимост и физически упражнения. В началото на тази седмица Австрия вече въведе блокиране за тези, които не са ваксинирани или наскоро излекувани. Агенция Франс прес отбелязва, че броят на заразените в страната продължава да се увеличава, като днес Виена е регистрирала нов рекорд от над 15 000 нови положителни случая на ковид.

Търсенето на ваксини в Австрия се е увеличило през последните дни. До момента 66% от населението е напълно инжектирано, което е малко под средното за ЕС от над 67%.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още